IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалната регулация на споделената икономика потопи акциите в сектора

По-късно тази седмица ще стане ясно дали шофьорите на доставки трябва да станат официални служители на компаниите

17:56 | 06.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Спекулациите, че Европейската комисия ще предложи по-строги трудови правила за регулиране на т.нар. гиг икономика*  (споделена икономика) доведоха до рязко понижаване на цената на акциите на компаниите в сектора днес след спадовете от миналата седмица, предава Ройтерс.

Инвеститорите се опасяват, че бизнес моделите на тези компании могат да бъдат застрашени, ако Европейската комисия изисква от тях директно да назначават шофьори и водачи.

„Спорният въпрос дали шофьорите на доставки са служители е на път да получи отговор от Европейската комисия по-късно тази седмица, а информацията засега предполага, че отговорът ще бъде да“, коментира Дани Хюсън, финансов анализатор в AJ Bell.

„За бизнеса за доставки на храна като Deliveroo и Just Eat това може да означава голям ръст на разходите - разходи, които мнозина очакват да бъдат прехвърлени на потребителите в Централна Европа“, допълва тя.

Към 13 часа цената на акциите на Deliveroo, Just Eat Takeaway и Delivery Hero спадна съответно с 6,3%, 5,5% и 4,5%, след като миналата седмица записаха двуцифрени понижения.

Регулаторната несигурност относно gig икономиката излезе на показ и миналия март, когато редица инвестиционни фондове отказаха да участват в първичното публично предлагане на Deliveroo, засилвайки натиска върху акциите, чиято стойност се понижи при пазарния дебют в Лондон.

Сузана Стрийтър, старши анализатор инвестиции и пазарни анализи в Hargreaves Lansdown, заяви, че други фактори също натежават върху технологичните акции, включително очакванията за повишаване на лихвените проценти, което обикновено ги прави финансово по-малко привлекателни за инвеститорите.

„Очакванията, че ресторантьорската търговия няма да бъде толкова силно засегната от новия вариант, колкото се очакваше в началото, вероятно ще повлияят допълнително“, допълва тя, отбелязвайки, че компаниите за доставка на храна са се радвали на засилване на бизнеса и увеличение на стойността на книжата им по време на пандемията.

*Гиг икономиката разчита на дигитални платформи, които свързват независими подизпълнители с клиенти за предоставянето на краткосрочни услуги или споделяне на активи. Примери за бизнес в сектора са приложенията за споделено пътуване, доставка на храни и наем на ваканционни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още