IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на компютри у нас с 3,8% ръст за 2010 г.

Продажбите на преносими компютри нарастват с над 23% през миналата година, но търсенето на настолни компютри се е сринало с над 29%

11:23 | 09.02.11 г. 1
Пазарът на компютри у нас с 3,8% ръст за 2010 г.

За цялата 2010 г. пазарът на персонални компютри (РС) в България нарасна с 3,8%, но въпреки това не успя да излезе от кризата по подобие на пазарите в повечето страни от Източна Европа, съобщиха от глобалната компания за проучвания в областта на информационните технологии IDC.

Продажбите на преносими компютри се увеличиха с 23,3% през 2010 г. и дори надминаха нивата от предкризисната 2008 г. За сметка на това търсенето на настолни компютри се срина с 29,4% и това повлече целия пазар надолу, отбелязват от компанията.

Домашните клиенти бяха основният краен потребител през цялата година, а средната цена на преносим компютър в България падна под средната цена за настолен компютър в някои от страните на Западна Европа.

През последното тримесечие на миналата година е регистриран спад от 0,5% на РС пазара у нас в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г.

Търсенето на евтини преносими компютри продължава да е основната движеща сила. Пазарът на ноутбуци нарасна с 1,1% на годишна база през четвъртото тримесечие. Въпреки регистрирания спад от 4,8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г. настолните компютри се представиха над очакванията.

Консолидацията се засилва, като първите три фирми – HP, Acer и Dell – контролират почти половината от целия РС пазар.

„Възстановяването на пазара няма да настъпи, докато бизнесът и държавата продължават да са предпазливи по отношение на инвестициите в нови компютри“, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. „Имаше раздвижване в края на 2010 г., но очакваме това да се случи към края на 2011 г., паралелно с общото възстановяване на икономиката.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Roo
преди 13 години
Дубрютру! Ако не беше държавата да харчи пари за щяло и нещяло (нашите пари), с цел някой да прибере една комисионна на финала на сделката, много от "големите" фирми щяха да са "в кофата" много отдавна, или по-скоро изобщо нямаше да има предпоставки да съществуват. Понеже и аз съм бил част от подобна голяма ИТ фирма доста дълго време, и зная за какви нагласени поръчки иде реч, си мисля, че това което всички чакат към края на 2011г. (ако ще е тогава, де) , по-добре да не се случва? Или ще ми разкажете нещо за парашутизмът, политиката и бизнеса ?Ха-ха-ха... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още