IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Google за Motorola Mobility се оказа спорна

При провал на придобиването търсачката ще плати на Motorola 2,5 млрд. долара

10:15 | 17.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В бъдеще е възможно Google да предлага Android ексклузивно за модели на Motorola.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

В бъдеще е възможно Google да предлага Android ексклузивно за модели на Motorola. Снимка: Ройтерс

В случай на провал на сделката за придобиване на Motorola Mobility Holdings Inc. интернет гигантът Google се е съгласил да плати 2,5 млрд. долара, което превишава шест пъти размера на средната неустойка в такива случаи, предаде Bloomberg, цитирайки запознат източник.

Според анализатори това говори достатъчно за увереността на компанията в благоприятния изход на сделката.

Google обаче ще плати тази сума при определени обстоятелства, пояснява агенцията. Google се съгласи да купи Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара.

От своя страна Motorola Mobilty също ще плати глоба, ако се откаже от сделката и предпочете друг купувач. Обезщетението, което ще получи интернет компанията в такъв случай, е доста по-скромно - 375 млн. долара, предава още Bloomberg. Според GigaOm софтуерният гигант Microsoft също е преговарял за продажбата.

На процентова база сумата е повече от три пъти по-висока от 3-те млрд. долара, които AT&T Inc. предлага като част от офертата си от 39 млрд. долара за T-Mobile USA, която е част на Deutsche Telekom и се очертава като най-голяма сделка за тази година.

И AT&T, както и Google срещат все по-засилващи се опасения у контролните органи за това дали придобиванията няма да задушат конкуренцията в телекомуникационния и интернет сектора.

Според публикацията на Bloomberg щатските регулаторни органи може да принудят Google да предаде част от патентите на Motorola Mobility на своите конкуренти като условие за одобрение на сделката за покупка на производителя на мобилни телефони. Стъпката е необходима, за да се гарантират условията на конкурентна борба на пазара на смартфони.

Интернет гигантът вече е станал обект на разследване от страна на едновременно две служби - антитръстовото подразделение на американското Министерство на правосъдието и Федералната търговска комисия. Те ще разследват съответно самата сделка и конкурентните практики на Google и по-конкретно дали компанията няма да принуди производителите на смартфони, които работят с платформата Android, да се откажат от използването на странични приложения. 

Партньорите на Google, които използват Android, като цяло се изказват положително за сделката, с която интернет концернът ще си осигури достъп до патентите на Motorola и ще може да се отбранява по-аргументирано срещу Microsoft, Apple и други конкуренти, пише специализираното издание Zdnet.

"Приветстваме сделката и новината, която демонстрира решимостта на Google да отбранява платформата Android, своите партньори и цялата екосистема“, заявява Дж. К. Шин, президент на Samsung Mobile. Изпълнителният директор на HTC Питър Шу, Берт Нордберг (президент на Sony Ericcson) и Йонг-Сеок Парк (президент и главен изпълнителен директор на LG Electronics Mobile) също изразяват подобни позиции.

Експертът по патенти Флориан Мюлер обаче пише в своя блог FOSS Patents, че около 15-те хиляди патента на Motorola едва ли ще помогнат много на Google. В крайна сметка те не попречиха в миналото нито на Apple, нито на Microsoft да заведат дела за нарушаване на интелектуалните права срещу Motorola.

И в момента в САЩ има няколко дела, в които Motorola Mobility трябва да се отбранява срещу двете компании. При това става дума за нарушения в областта на смартфоните Motorola, които ползват Android.

Анализаторът на IDC Франциско Джеронимо пък е на мнение, че конкурентите на Google в крайна сметка могат само да спечелят от планираната сделка. Това се отнася в особена степен за партньорите в Windows Phone - Microsoft и Nokia.

Производителите на смартфони като Samsung, HTC и Sony Ericsson може според Джеронимо да се обърнат към други платформи за своите устройства, за да намалят силната си зависимост от Google. Наистина, към момента няма данни за евентуалното решение на Google да предлага Android ексклузивно за апарати на Motorola, защото компанията все още е твърде зависима от другите хардуерни партньори, но бъдещите планове на интернет концерна не може да не включват и самия бизнес на Motorola, убеден е Джеронимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
johnt
преди 12 години
Apple и Microsoft усещат накъде отиват нещата и ги е страх :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още