IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за IT сектора

Интересни нови технологии влязоха на пазара, видяхме и политическата мощ на мрежата

15:30 | 01.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Да се направи обзор на сектор като високите технологии, винаги е било трудна задача. Защото това е браншът, който може би се развива с най-бързи темпове. Все пак годината ще бъде запомнена със смъртта на Стив Джобс, победния марш на таблетите, Арабската пролет и патентните спорове.

Личност на годината

Едва преди няколко дни той получи посмъртно награда Грами, официалната му биография е най-продаваната книга в Amazon за 2011 г.,в Будапеща бе открит негов паметник. Естествено, че става дума за Стив Джобс.

Смъртта на визионера през октомври беляза края на една ера. Едва ли друг човек можеше да революционизира по такъв начин целия бранш.

Независимо дали става дума за Macintosh, iPod, iPhone или iPad: всичко това са продукти, които оставиха траен белег в технологичния сектор и проправиха пътя на останалата част от индустрията. Apple няма да потъне след смъртта на Джобс, защото компанията все още разполага с добър управленски персонал и много креативни хора.

Но легендата ще липсва на компанията, доколкото Джобс държеше лично да решава за всеки един детайл. 

PC на годината

Дали продажбите на компютри с Windows са в криза? Ако погледнем статистиката с продажбите в класическия компютърен сегмент, може да останем с такова  впечатление. Новите класове на устройствата, като таблетите, стават все по-важни.

И въпреки това със своята концепция за ултрабуци лидерът в производството на чипове Intel показа, че лаптопите засега няма да влизат в историята. Тънък и лек хардуер, издържливи батерии и добра производителност – от повече нямаме нужда. Дали това ще е достатъчно, за да се спасят падащите маржове, е друг въпрос.

Дори и софтуерният колос Microsoft не може да даде сигурна прогноза за сегмента – с Windows 8, чиято предварителна версия бе представена през се птември,  се залага на комбинация от десктоп на таблет и класическа операционна система с прозорци.

Безспорно е, че през годината започнаха да се налагат и т. нар. all in one устройства, като водеща роля в налагането им има Dell. Засега обаче високата им цена остава бариера пред добрите продажби.

Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още