IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Deloitte си представя технологичната 2012 г.

Инвестицията в електроника може да се превърне в нов символ на статус за потребителите с по-ограничени бюджети

16:34 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Смартфоните и таблетите ще останат сред предпочитаните покупки и през 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смартфоните и таблетите ще останат сред предпочитаните покупки и през 2012 г. Снимка: Ройтерс

Специалистите на анализаторската компания Deloitte в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (ТМТ) обявиха своите прогнози за развитието на медийния сектор през 2012 г.

Според тях търсенето на потребителските технологии ще продължи да се увеличава и през 2012 година с очакван рекорден брой продажби на смартфони и таблети. Очаква се увеличение и на търсенето на по-ниските класове телевизори и компютри от страна на развиващите се пазари.

Освен това се наблюдава и намаляване на цените на технологиите през последните три десетилетия и предпочитаната придобивка на таблет или телевизор, в сравнение с нова кола, почивка в чужбина или билет за спортно събитие, доказва, че потребителската електроника се справя доста добре по отношение на пазарната стойност.

Вместо покупка на кола или къща, инвестицията в потребителската електроника може да се превърне в нов символ на статус за потребителите, разполагащи с по-ограничени бюджети. Потребителите могат дори да решат да жертват ваканцията си, за да закупят и нов компютър, и телевизор вместо да направят избор между двете устройства.

3D принтирането е тук, но фабриката все още не е във всеки дом!

3D печатът привлече вниманието на обществеността, но шумът около технологията не разкрива сериозните ограничения на тази идея. Възможността да се изтегли дизайн за всичко, което можем да си представим и да се създаде продукт на място се очаква да се превърне в един печеливш сегмент в няколко пазарни ниши през следващите няколко години. 

Такива ниши съществуват например в сектора на индустриалните инструменти, който се оценява на стойност 22 милиарда щатски долара в световен мащаб, на био-медицинския сектор или в сектора на следпродажбените услуги като например авто-поддръжка и ремонт.

Най-вероятно запалените ентусиасти "направи си сам" ще инвестират в 3D принтери, когато през 2012 г. цените паднат под 1000 долара, но разходите за материали, необходими за да се създаде продукт като например спортни обувки остават все още високо специализирани и скъпи. Продажбите през 2012 г. вероятно ще останат под 200 милиона долара и тези, които очакват ерата на Стар Трек "репликатора" може да се наложи да изчакат още известно време.

"Смартфонът за 100 долара“  достига половин милиард броя

Над половин милиард евтини смартфони – на цена по-ниска от 100 долара - ще бъдат в употреба до края на 2012 г., тъй като търсенето на базовите мобилни апарати, които са оборудвани с функции, подобни на компютър продължава да расте, смятат анализаторите на Deloitte. Възходът на стодоларовия смартфон е аналогичен с ръста на продажбите на нетбука - преносими компютри с ниска цена и ниска мощност. Това се дължи на факта, че потребителите искат да заменят настоящите мобилни телефони, но не се нуждаят от мощността или функционалността, предлагани от устройствата от висок клас.

Най-добрата възможност за това предоставят развиващите се пазари, където достъпът до интернет не е на високо ниво, но желанието за комуникационни и информационни услуги се разраства. И все пак 100-доларовият смартфон може да се хареса на потребителите и в развитите пазари, където може да се превърне в перфектен тийнейджърски  „стартов“ телефон. Това ще окаже натиск върху веригата за доставки за намаляване на цената на компонентите, но също така представлява предизвикателство и за разработчиците на софтуерни продукти защото се предполага, че собствениците на евтини смартфони няма да бъдат готови да заплащат за тези продукти.

Проучването на пазара е във вашите глави: рентгенови апарати и медии

Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още