IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Nokia продава най-много телефони в световен мащаб

Лидер при смартфоните обаче е Apple с хита си iPhone, а сегментът расте по-бързо от прогнозите на анализаторите

11:10 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Nokia е лидер при конвенционалните мобилни телефони, но Apple води надпреварата на пазара на смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Nokia е лидер при конвенционалните мобилни телефони, но Apple води надпреварата на пазара на смартфони. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на мобилни телефони Nokia продължава да е лидер по продажби в световен мащаб. Nokia е продала през четвъртото тримесечие на 2011 г. общо 113,5 млн. мобилни телефони, както е видно от данни, оповестени в понеделник от International Data Corporation (IDC). Пазарният дял на компанията възлиза на 27%.

Корейският концерн Samsung е на второ място с 22,8% пазарен дял и 97,6 млн. мобилни телефона, следван от калифорнийската компания Apple с пазарен дял от 8,7 на сто и 37 млн. продадени устройства.

Като цяло през четвъртото тримесечие на 2001 г. са били продадени 427,4 млн. мобилни телефони в световен мащаб, което представлява ръст от 6,1% спрямо същия период миналата година.

По отношение на смартфоните лидер е Apple. През последното тримесечие на годината пазарът на смартфони отчита ръст от 54,7% на годишна база с продадени 157,8 млн. устройства (спрямо 102 млн. устройства година по-рано). Нарастването е доста по-високо от прогнозите на IDC, които бяха в размер на 40%, но и по-високи от ръста през третото тримесечие от 49,2%.

На годишна база обемът на продадените смартфони достига 491,4 млн. броя през 2011 г., което е нарастване от 61,3% от 304,7 млн. броя през 2010 г. Това е по-висок ръст от прогнозното от IDC нарастване от 54,7% за годината, но все пак под ръста за 2010 г. от 75,7%.

Смартфоните продължават да бъдат едни от най-горещите продукти от потребителската електроника, като сегментът бе подкрепен и от пускането на ключови устройства. „Към края на тримесечието един от всеки три мобилни телефони, продадени в света, е смартфон", каза Рамон Лами, старши научен анализатор в IDC. „С пускането на своя iPhone 4S Apple изигра ключова роля в растежа на смартфоните“.

Разнообразието от предложения става по-нюансирано, понеже производителите на смартфони се опитват да разширяват клиентската си база в развиващите се пазари.

„Така наречените устройства „герои“, като Galaxy Nexus на Samsung и iPhone 4S на Apple, събраха по-голямата част от вниманието" каза Кевин Рестиво, старши анализатор в програмата Worldwide Mobile Phone Tracker на IDC. „Но все по-големият брой на апарати под 250 долара на базата на операционната система Android дадоха възможност на хардуерните партньори на Google да разрастват обема на пазара".

Apple си върна позицията на пазарен лидер с пускането на iPhone 4S в световен мащаб и така достигна нов рекорд на обемите на доставки за себе си и за цялата индустрия за едно тримесечие. Въпреки че iPhone 4S разочарова някои заради липсата на 4G LTE връзка или различен от очакванията размер на дисплея, търсенето на устройството остава високо. В допълнение комбинацията от празничния сезон, забавянето на пускането на продукта от третото към четвъртото тримесечие и добавянето на допълнителни оператори в партньорската мрежа са помогнали за увеличаване на обемите.

Samsung от своя страна бележи поредица от важни стъпки през тримесечието: компанията за първи път мина бройката от 30 млн. единици, отчете най-силния ръст на годишна база сред топ доставчиците и приключи 2011 г. с добри финансови резултати. Серията Galaxy продължава да се разширява с включването на високите класове Galaxy S II, Galaxy Nexus и тези за масовия пазар - Galaxy Ace, Galaxy Y, като компанията актуализира своите смартфони Omnia и Focus с Windows Phone Mango.

Nokia отчита най-големия годишен спад на продажби сред най-добрите доставчици, но смартфон стратегията й отчита нова стъпка с пускането на първите си смартфони с Windows Phone - Lumia 710 и Lumia 800. Изпълнителният директор на компанията Стив Елоп твърди, че компанията е продала над един милион единици в дебютното тримесечие на тези телефони, и ще използва ранната обратна връзка с клиентите, за да адаптира своята стратегия за маркетинг и продажби. В същото време търсенето на смартфони със Symbian отслабва, а през 2012 г. се очакват още по-малки обеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още