IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мапгейт - първият сериозен тест за Тим Кук

Новата функция за навигация на Apple се оказа истинска катастрофа

10:08 | 24.09.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новата навигационна услуга на Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новата навигационна услуга на Apple. Снимка: Ройтерс

Подигравките над собствениците на iPhone 5 са повече от сигурни. Когато излизат от магазините на Apple с чисто новите си устройства в ръце, някои от тях ще бъдат посрещани с ироничния въпрос дали могат да намерят пътя до вкъщи с помощта на навигацията. Защото се оказа, че пълната с грешки услуга е първият голям гаф и същевременно сериозен тест за новия изпълнителен директор Тим Кук.

И ако досега гладкото взаимодействие на хардуера и софтуера беше в основата на добрата репутация на продуктите, произведени от Apple, то бедствието с картите е добър пример за това как всичко това може лесно да бъде срутено. А и доставчикът на софтуера за карти побърза да се дистанцира. Tomtom обяви, че ще помогне на Apple да отстрани грешките и застана зад качеството на своите карти. Но съществува твърде голям риск партньорството с Apple, което първоначално бе чудесен PR успех, да се обърне срещу доставчика на картите. 

Мапгейт е втората голяма грешка в стартиращ продукт на компанията след т. нар. Антенагейт при iPhone 4. Металната нишка около корпуса на iPhone 4 трябва да изпълнява функцията на антена и по този начин да гарантира по-силен сигнал, а специален софтуер трябва да избира най-слабо натоварения мобилен канал. За първи път проблемът беше идентифициран на интернет страницата за фенове на Apple, MacRumors. Притежатели на iPhone 4 споделят, че когато докосват металната нишка на различни места, това предизвиква смущаване на връзката. Концернът се извини на потребителите си, но тогава на преден план бе Стив Джобс. 

Така че сега това наистина сякаш е първият истински тест за наследника на Джобс - Кук. Това, което е наистина важно, е как компанията ще отговори на разочарованите клиенти. А много от тях сега обвиняват концерна, че им е натрапена не напълно завършена програма, само за да се сложи края на съюза с Google по стратегически причини.

А иначе гафът с навигацията е доста сериозен, особено като се има предвид, че това е централно приложение за всеки смартфон, на което се уповава и всеки един потребител. А подобни големи неточности тук обезценяват цялото устройство.

Потребители на старите устройства може да бъдат посъветвани да не актуализират операционната си система. А Тим Кук – да измине пътя до Голгота и да вземе лиценз от Google за картовата им услуга, поне докато навигацията на Apple не намери "Ал. Невски" в София. До тогава потребителите на iPhone 5 могат да ползват Google Maps през браузъра Safari – за да намерят пътя от магазина на Apple до дома си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Snipe
преди 11 години
То пък щото Google Maps е много читава.Без да омаловажавам гафа на Епъл (а е мега-гаф най-малкото заради факта, че картите бяха един от акцентите в iOS 6) мисля, че в случая се прави от мухата слон. Има десетки приложения по 1-2 евро, ползващи OpenStreetMap примерно, които са не по-лоши от GM. Да не говорим, че поне за София са доста напред - улици на кирилица, номера на блокове и доста друга информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Виж отзивите за maps-a на ябълката. Не са никак позитивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
stasi666
преди 11 години
просто историята е доказала,че който си повярва прекалено много се проваля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
slamer
преди 11 години
От целия текст ясно се разбира, че сте платени журналисти на "самсунг". "Антенагейт" проблема съществува при всички мобилни и "смарт" телефони и не е с "докосване" а с специален начин на хващане. Хващане което никой не прави докато си използва мобилния телефон. Кажете колко ви дадоха за да ви платим за да напишете добра статия и за "apple".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още