IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Където страстта позволява да излезеш от зоната на комфорт

Фондовете LAUNCHub и Eleven в търсене на следващите Google и Facebook

09:54 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Където страстта позволява да излезеш от зоната на комфорт

Финансово рамо

А общото между двата проекта, освен образователната насоченост, е, че са сред първите избрани проекти за стартиращ бизнес, които ще получат по 30 хил. евро от LAUNCHub срещу дялово участие от 8 до 10%. Избраните са подбрани от общо 16 стартиращи компании, които са взели участие в последния кръг от процеса по пресяването на участниците по програмата, по време на т. нар. „Long Weekend“ (от сряда до събота) - срещата с представителите на фонда, когато са самите презентации и до която достигат само най-добрите проекти.

Целта на дългия уикенд на LAUNCHub е по-скоро инвеститорите да опознаят тези хора и да ги поставят в среда, в която да подобрят уменията си да презентират проекта си. През тези дни представителите на фонда преценяват кандидатстващите като хора и екипи, защото реално на такъв етап това е най-важното нещо, поясняват от acceleration фонда, чиято цел е да участва в най-рисковия етап от инвестиционния цикъл на една компания – когато дадена идея или продукт са стигнали някакво развитие, но все още не са тествани и приложени на пазара. И никак не е сигурно дали ще оцелеят.

„Едно от най-трудните неща при кандидатстването е предварителната работа при представянето. Но все пак то е по-лесно, отколкото, ако кандидатстваш за банков кредит. Тогава ти трябва бизнес план, в който често се залагат донякъде случайни цифри, защото много неща не могат да бъдат предвидени. Докато тук се иска да разберат идеята, какъв е пазарът, какъв е начинът за монетаризация и какъв е потенциалът на екипа. В никакъв случай това не са формални документи и планове“, разказва от своя страна Георги Петров, главен изпълнителен директор и съосновател на Coherent Labs, друга от компаниите, одобрени за финансиране.

Стартиращата компания предлага иновативно решение за създаването на потребителски интерфейс в компютърните игри. Платформата предлага използването на модерни технологии като HTML5, CSS3 и бърз JavaScript. Ако това ви звучи сложно, не сте сами. "Срещите с менторите също са много важни, те задават въпроси, които разкриват нови аспекти. Ние например разбрахме, че много хора не са запознати с начина на правене на игри, което е логично, защото това е business2business продукт, но въпреки това трябва да можем да обясняваме на всички проекта“, каза още Петров.

Сред одобрените проекти попада още един хърватски проект – Cinematic, който е социална мрежа, предназначена за филмовите маниаци в Европа. Те могат с помощта на приложение на мобилния си телефон за iOS и Android да разберат къде какъв филм дават, но също така и да прочетат потребителски оценки или сами да дават препоръки. Освен това социалната мрежа предоставя и възможността за продажба на билети за кино. „В момента програмата е в бета версия и ще се появи скоро първоначално в Хърватия и България“, заяви главният изпълнителен директор Дамир Бандало, който заедно с още трима хървати стои зад проекта.

„Беше трудно да направим концепцията и да убедим инвеститорите. Изглеждаше лесно, но беше трудно“, каза още той. Идеята на предприемачите е да помогнат на по-малките кина, а не на мултиплексите, както и да се свържат с филмови фестивали. „И да помогнем на по-нискобюджетни филми, като български, въобще балкански, скандинавски, да стигнат до своята публика. Тези филми имат затруднения да стигнат до аудиторията, но и обратното е факт – феновете на такива ленти са затруднени да намерят прожекциите им. Така че Cinematic ще стане платформа, която да свързва тези две страни“, поясни Бандало.

Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още