IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Където страстта позволява да излезеш от зоната на комфорт

Фондовете LAUNCHub и Eleven в търсене на следващите Google и Facebook

09:54 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Където страстта позволява да излезеш от зоната на комфорт

12-годишният Стефан винаги е имал проблеми с химията в училище. Докато учителката му не попада на интересен интернет проект – Ucha.se - онлайн базирана платформа, предназначена за училищното образование. С помощта на безплатни видеоклипове тя предава знания по биология, математика, физика, английски език...

И всичко това по един лесен, разбираем и забавен начин, благодарение на специални визуални ефекти, като картинки, снимки и графики. Тогава преподавателката започва първоначално да пуска видеоклиповете в час, а след това да ги задава като домашна работа на учениците си.

Явно ученето по този начин е било забавно не само за Стефан. В столичното училище от 103-има ученици на контролното има цели 95 шестици...

Подобен образователен IT проект, но за по-малките, е Habbits. Това е мобилно приложение, с помощта на което подрастващите се учат на полезни навици, а приложението комбинира тяхното изпълнение с похвати, познати от виртуалните любимци тамагочи. Така например всяка вечер, когато седемгодишната Сара си измие зъбите, един от виртуалните ѝ любимци пораства малко.

Habbits е разработен от Стевица Кухарски, Едина Елезович, Диана Хлевнжак и Томислав Цветкович – и четиримата от Хърватия, които са основали стартъп-а IT4U, и в момента има около 3000 потребители, една четвърт от които от Хърватия, разказва Кухарски пред Investor.bg.

Ucha.se, както личи от името на самия сайт, е създаден от българина Дарин Маджаров, който за само осем месеца със собствени усилия превръща една трета от учебния материал от началното и средното училище в забавни видео клипове. И се надява с помощта на своите новоназначени колеги в рамките на още осем месеца да обхване 80% от уроците.

„40% от учениците в България са неграмотни, тоест, всеки четирима от десетима не могат да пишат и четат грамотно, така че проектът ни е много важен и от социална гледна точка“, смята Маджаров.

Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още