IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Където страстта позволява да излезеш от зоната на комфорт

Фондовете LAUNCHub и Eleven в търсене на следващите Google и Facebook

09:54 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Където страстта позволява да излезеш от зоната на комфорт

Страховете на предприемачите

Един от големите страхове на предприемачите е да не им се месят в начина на управление и да се бъркат в бизнеса. Но LAUNCHub не подхожда така, казва Георги Петров. „Не се страхувам да започна собствен бизнес, харесва ми, че имам пълен контрол. Това е и отличен шанс да се мотивираш – ти определяш начина на работа на компанията, работното време“. Като отговорен човек обаче, когато става дума за пари, и той често се чуди дали идеята му е правилна и дали ще успее да я развие по начина, по който е обещал. „Вече се провалих, работейки в една компания, която наистина бе на пазара четири години, но не успя да се наложи. Но все пак там вече научих доста неща и допуснатите там грешки няма да повторя отново тук“, уверен е младият предприемач.

„Целта на Ucha.se е да се превърне в мястото, на което учениците от сегашното и бъдещото поколение да се подготвят за училище“, разказа младият Дарин пред Investor.bg. Сега тенденцията е обратната – вкъщи учениците гледат видеата, тоест уроците, а в училище си подготвят задачите с помощта на учителите, тоест домашната работа. А така с много по-малко усилия се постигат по-високи резултати, убеден е Маджаров.

Сайтът е достигнал до 40 хил. човека без нито една стотинка за реклама, което е 3% от целия пазар – те са направили 350 000 прочетени уроци за три месеца. Ако стигнем до 50%, цифрата ще е много по-сериозна. Идеята е обучението да стане забавно, уроците са наравени така, че да се смеят. Събират точки, като гледат видеа, като коментират. Има и чат, в който те си разменят мнения, уговарят си да си помагат един с друг и това се превръща в своеобразна социална мрежа...

Очевидно тези млади предприемачи не страдат от комплекса за страха. Най-големият проблем за европейските стартиращи компании и инвеститори е страхът от провала. Поне около това мнение се обединиха участниците на първия панел на конференцията DigitalK 2012. "В Европа все още има стигма върху това да се провалиш. В САЩ не се притесняваме да стартираме проектите в работна фаза, след което да се учим от грешките си", каза по време на дискусиите Бен Барокас, генерален мениджър "Развитие на пазара на банерна реклама" в Google и съосновател на компанията AdMeld, която бе придобита от гиганта в търсенето.

И изпълнителният директор на Springboard и съосновател на фонда Eleven Джон Брадфорд е на подобно мнение. „В Европа все още се приема философията, че ако се провалиш някъде, трябва да напуснеш и да си търсиш друга работа“, казва той.  А невъзприемайки провала като възможност, Европа губи изключително много.
Не парите, а знанията правят Силициевата долина това, което е днес. Провалът е полезен, той учи, а Европа изхвърля всичко това. Днес нямаше да има Skype или Facebook, ако инвеститорите искаха бърза печалба и не бяха толкова търпеливи“, убеден е той.

Малко са българите, които помагат да растем и да се развиваме и които инвестират, допълни от своя страна съоснователят на LAUNCHub Любен Белов. „Това се дължи и на грешната философия на много млади компании, които мислят как да направят продукта, но не и какъв пазар има за него. Те бързат да растат, а първо трябва да помислят как да монетизират“, добави още той. И побърза да увери: „Ние инвестираме в хора. Това е най-важното във философията ни. Хора, които ще успеят така или иначе, но с наша помощ ще направят това по-бързо“.

Участниците във форума се обединиха и около идеята, че не винаги най-важното е продуктът да е перфектен, а създателите му да работят със страст. „Страстта също позволява да излезеш от зоната си на комфорт“, сподели своята мантра Джон Брадфорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още