IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печеливши и губещи в новата война за смартфоните

Samsung и Apple сега процъфтяват, но ще бъдат детронирани, смята анализатор

09:47 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От решаващо значение за бъдещата позиция на Apple и Samsung е развитието на китайските производители Lenovo, ZTE и Huawei.<em> Снимка: Getty Images News</em></p>

От решаващо значение за бъдещата позиция на Apple и Samsung е развитието на китайските производители Lenovo, ZTE и Huawei. Снимка: Getty Images News

Факт е, че ръстът на смартфон индустрията се забавя. Факт е обаче също, че браншът все още расте със спиращо дъха темпо, а компаниите продължават да изненадват приятно с финансовите си резултати.

През 2013 г. производителите ще продадат около 886 млн. смартфона по целия свят, изчисляват анализаторите. Това ще бъде около половината от всички продажби на мобилни телефони и годишен ръст от 31%. Сумата би била половината от общите продажби на компютри през 2012 година, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През тази седмица промишлеността се събира на най-големия си ежегоден панаир - Mobile World Congress в Барселона. Става дума за все още много млада индустрия, която трябва да се справя с техническите промени със забележителна скорост. 

Това може да разбърка картите на господстващите производители: на пазарния лидер Samsung Electronics например, който през четвъртото тримесечие контролира 29 на сто от световните продажби на смартофни, и на създателя на iPhone Applе, който по данни на Strategy Analytics е на второ място в класацията на продажбите с пазарен дял от 22 на сто. От пазара се възползва и водещият производител на мобилни чипове Qualcomm.

През миналата година продажбите на смартфони в световен мащаб нарастват по данни на Gartner с впечатляващите 43%. Въпреки това темпът на растеж намалява в сравнение с 2011 г. (58%) и особено спрямо 2010 г. (72%).

Но това едва ли е изненадващо като се има предвид, че възходът на доставчиците на смартфони започна едва преди три години. Въпреки че пазарът постепенно съзрява, той все още е готов да предложи положителни изненади. 700 милиона смартфона са били продадени през 2012 г., с около 10 милиона повече, отколкото бяха очакванията в началото на годината, заяви Нийл Маустоун, директор по анализите в Strategy Analytics.

По същия начин е положението и при Qualcomm: доставчикът на чипове изчислява, че през миналата година са били продадени 928 млн. мобилни телефона, които използват по-напредналите 3G или 4G мрежи. Това е с 30 млн. броя повече от прогнозата на Qualcomm от ноември 2011 г.

Смартфоните съществуваха и през 2010 година. Те обаче станаха масов продукт едва след като потребителите в развитите страни започнаха да сърфират повече с по-бързите интернет връзки. Мрежата 3G, позната в Европа под символа UMTS, се погрижи за това, мобилните телефони да станат много популярни, като наистина мощни преносими компютри, пише още WSJ.

Въпросът е, докъде ще стигне ръстът. Следващият голям двигател може бъде следващата важна стъпка в мрежата, а именно след 3G следва Long Term Evolution, или на кратко - LTE.

Не само в САЩ LTE мрежите ще бъдат разширени с милиарди долари, а и в Германия, Великобритания и Холандия разширяването в разгара си, като засега само някои южноевропейски държави изостават. В градските центрове като Франкфурт вече целенасочено се ползват телефони, с които може да постигне високоскоростно предаване на данни в мрежата, като новия iPhone 5 например.

Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още