IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на следващото голямо „Уау“ на Apple

Курсът на акциите пада, конкуренцията наваксва, а Тим Кук е под натиска на акционерите, които искат да видят истински иновации

11:58 | 10.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук e под натиск - анализатори и инвеститори очакват истински иновации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук e под натиск - анализатори и инвеститори очакват истински иновации. Снимка: Ройтерс

За Тим Кук днешният понеделник е важен ден. Вероятно един от най-важните в неговата почти двугодишна дейност като шеф на Apple. Днес той ще има шанса за разнообразие отново да предизвика положителни новини за ръководената от него компания.

Когато довечера (бълг. време) Кук открие конференцията за разработчици WWDC в Сан Франциско, фенове, анализатори, инвеститори и медии ще очакват преди всичко едно: най-накрая готини, революционни нововъведения. Тоест онова, което би трябвало в действителност да прави технологичната група.

През последните няколко седмици имаше по-малко приятни неща, с които базираната в Купертино, Калифорния, компания трябваше да се справи – спор с американския Конгрес по обвинение, че концернът избягва да плаща данъци в милиардна стойност и задаваща се забрана за вноса на някои модели iPhone и iPad поради възможни нарушения на патентни права, както и процес за предполагаемо фиксиране в САЩ на цените на електронните книга. И още - подозрения, че Apple, заедно с други IT компании в САЩ предоставя на NSA достъп до данните на потребителите си.

Компанията отрича обвиненията и засега няма доказателства за нарушения. Въпреки това в последните седмици Apple тренираше повече самозащита, отколкото да праща ликуващи съобщения към медиите и обществото. Освен това инвеститорите и клиентите стават нетърпеливи: цената на акцията в момента е на равнище малко под 442 долара – с около 40 процента под пика си. В същото време Apple загуби водещата си позиция на пазара на смартфони за сметка на устройствата с операционната система Android на Google.

Също толкова големи са очакванията, че главният изпълнителен директор Кук ще представи в обръщението си на WWDC убедителна стратегия за бъдещия растеж. „Apple трябва да покаже, че все още е в състояние да измисли продукти, за които потребителите да не знаят, че имат нужда, или че искат да имат", заяви Ван Бейкър от Gartner. Под ръководството на Кук засега основно имаше само актуализации на бестселърите iPhone и iPad.

Ако се вярва на слуховете на технологичните блогове All Things D и Mashable, и днес няма да има „технологична революция“- такава, каквато легендарният починал съосновател Стив Джобс представяше с думите "И още едно нещо...". „Не предвиждам обявявания на ново оборудване", казва Бейкър. Наследникът на Джобс Кук също обяви, че продуктова офанзива ще има чак през есента.

Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
3
rate up comment 4 rate down comment 3
toto
преди 10 години
Следващото голяма УАУ просто не е на Епъл а на Гугъл :)познайте как се казава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
toto
преди 10 години
Следващото голяма УАУ просто не е на Епъл а на Гугъл :)познайте как се казава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
moliva_85
преди 10 години
Екзалтираните, зомбирани фенове на Apple ще кажат УАУ и на дъвка с лого ябълка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още