IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на наследник на Балмър разедини Microsoft

Въпросът е какъв тип мениджър се търси – опитен, но извън света на технологиите, или запознат с бранша, но с по-малко опит

15:17 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на наследник на Балмър разедини Microsoft

Търсенето на нов директор на Microsoft показва и различията в самия Управителен съвет за това в каква посока трябва да се развива софтуерният концерн и на какви условия трябва да отговаря следващият главен изпълнителен директор.

Директорите от специално сформираната комисия са се осведомили от най-малко двама настоящи мениджъри на Microsoft и най-малко осем външни мениджъри за интереса им да поемат предизвикателната работа и да станат наследници на Стив Балмър, пише Wall Street Journal.

Сред външните кандидати са главният изпълнителен директор на Ford Алън Мълали, президентът на Oracle Марк Хърд и напускащият така или иначе Nokia Стивън Елоп, който след продажбата на мобилния бизнес на финландците ще премине в софтуерния концерн от началото на идната година. 

С някои от въпросните кандидати компанията е влязла в контакт за първи път през изминалата седмица, казват хора, запознати с търсенето. Един от информаторите е заявил, че членовете на конкурсната комисия сега започват официални индивидуални интервюта. Всеки кандидат обаче ще трябва да се представи и пред целия борд.

Списъкът с кандидатите отразява борбата в борда на директорите около един централен въпрос: Трябва ли бъдещият номер едно да е технологичен експерт, който да даде тласък на Microsoft при разработването на иновативни продукти, или трябва по-скоро да бъде професионалист, който да може да контролира голяма и широко разпространена компания?

Това основно решение ще определи най-близкото бъдеще на софтуерната група и ще предопредели посоката – дали фокусът ще е върху новите оферти, с които компанията да се конкурира с Google и Apple, или ще става въпрос за това концернът да заработи възможно най-ефективно.

Този дебат води до решаващия извод - едва ли ще може да бъде намерен идеален кандидат за тази работа.

"Идеята за намиране на главен изпълнителен директор, който е визионер във всички области, е просто нереалистична“, казва източник, запознат със случващото се в групата.

Освен дебатите за това какъв главен изпълнителен директор ще бъде най-доброто решение, директорите размишляват и над въпроса как останалата част от управленския екип може да компенсира всякакви възможни дефекти на следващия шеф. При това те работят в сътрудничество с консултантска компания.

Бордът на Microsoft е изправен пред историческата задача да намери едва третия главен изпълнителен директор в 38-годишната история на компанията. И може би първия, който да няма връзка с основателя на компанията.

Наследникът на Стив Балмър ще трябва да се конфронтира със сериозно променящ се технологичен свят, отколкото през януари 2000 г. по време на предаването на кормилото от Бил Гейтс на Балмър. Компютърният свят се отдалечи от бившата сила на Microsoft с PC бизнеса и традиционния софтуер. Компанията от Редмънд в американския щат Вашингтон изостава доста зад конкурентите си по отношение на сегашните технологии, като смартфони и интернет базирания софтуер.

Други външни лица, които са спрягани за ръководния пост, са Чарлз Филипс, бивш президент на Oracle, който сега ръководи компанията за бизнес софтуер Infor, както и Пол Мариц, бивш мениджър в Microsoft, който в момента е на чело на  специализираната в бизнес софтуер компания Pivotal Labs.

Сред сегашните мениджъри, които също за разпитвани от комисията за това дали биха поели задачата да заемат мястото на Балмър, са Тони Бейтс и Сатя Надела. И двамата отказват коментар по темата пред WSJ.

Не всички посочени лица са сериозни кандидати за позицията. Марк Хърд например е заявил, че иска да остане в Oracle.

Натоварените с търсенето на нов шеф мениджъри в Microsoft са наясно, че най-добрият вариант е наследник на Балмър да бъде представен възможно най-скоро. Бордът таял надежда, че решението може да бъде взето в срок от четири до шест месеца – тоест в края на тази година или в началото на следващата. Балмър обяви оттеглянето си през август. Той ще подаде оставка в рамките на една година или когато бъде намерен наследник.

Алън Мълали от Ford изпъква като един от най-интересните кандидати. Той е на 68 години и няма никакъв опит в информационните технологии. Някогашният мениджър на Boeing, който притежава огромно жилище в района на Сиатъл, е тясно свързан лично с Балмър и го е консултирал многократно, за последно – при радикалната реорганизация на концерна през юли.

Самият Балмър силно подкрепя кандидатурата на Мълали, казват хора, запознати с процеса на търсене. Не е ясно обаче колко силно влияние има Балмър над деветчленния управителен съвет.

Впечатление прави и още един интересен исторически паралел: изпълнителният директор на Ford Бил Форд младши насърчи през 2006 г. Мълали при преминаването му по това време от Boeing във Ford. Не е ясно обаче какво е отношението на Бил Гейтс, съосновател и най-големият индивидуален акционер в Microsoft, който и сега разполага с огромна власт в концерна, към Мълали.

Интересът от страна на директорите на Microsoft към външен за компанията мениджър без технологично минало, какъвто е Мълали, може да се крие в това, в негово лице да се намери партньор за по-млад мениджър в Microsoft, за когото се счита, че все още не е подходящ за високия пост.

На спекулациите за преминаване към Microsoft Мълали отговаря, че се е задължил да остане най-малко до края на 2014 г. във Ford. „Няма промяна спрямо изявленията и решенията от ноември миналата година“, заяви говорителят на Ford Джей Куни. По това време Ford назначи Марк Фийлдс за главен оперативен директор и му повери някои от задачите, които се изпълняваха от Мълали.

Бордът на Ford се събрал на заседание през миналата седмица. Според един информиран източник обаче на него не се е дискутирало официално бъдещето на топ мениджъра.

Междувременно Джон Томпсън, ръководител на комисията за избор на нов изпълнителен директор, и други членове на борда, са се срещнали с водещи акционери, за да научат тяхното мнение за бъдещия шеф. Редица основни акционери са обезпокоени от развитието на компанията. Курсът на акцията падна по време на 14-годишното управление на Балмър с около 40%. През август Microsoft изяви готовност да приеме в борда си от началото на идната година представител на активистко настроения акционер ValueAct Capital Management.

Сигналите от страна на по-големите акционери са за това, че биха поздравили избора на външен за концерна, но особено опитен експерт, като Мълали. Причината според запознати е в надеждата, че такъв тип мениджър ще „изтъни“ компанията, ще отклони ресурс от по-малко печеливши области и ще повиши изплащанията към акционерите – под формата на обратно изкупуване на акции или на дивиденти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още