IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия страда от липса на квалифицирани кадри

Технологични компании разкриват работни места, но търсят служители от чужбина

09:31 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът е особено голям в компаниите, които се занимават с различни иновации. Именно те имат ресурса да разкрият изненадващо голям брой нови работни места, когато технологията им се разпространи бързо в различни сектори на икономиката. До 2015 г. около 900 000 работни места в Европейския съюз ще останат незаети в сферата на информатиката и комуникациите, сигнализират от Европейската комисия.

За да не допуснат спад в конкурентоспособността на европейските пазари, правителствата и компаниите на Стария континент работят усилено, за да променят статуквото в технологичния сектор. Все повече университети инициират кампании, с които да направят математиката и инженерните науки по-привлекателни за студентите.

Правителството в Ирландия е наясно с проблема от около две години, когато бяха стартирани множество програми за преквалификация и допълнително образование, имащи за цел да стимулират интереса към математическото образование. По това време безработицата в страната достигаше 14%, което бе продиктувано от икономическия срив, унищожил хиляди работни места в строителния сектор, където е концентрирана една четвърт от младата работна ръка на Ирлания.

Мултинационалните компании, занимаващи се с технологии и социални мрежи продължават да инвестират в Ирландия, вдъхновени от ниските данъци (едва 12,5%), както и от англоговорящото население. Въпреки това, много от тях са принудени да търсят кадри с подходящи умения извън страната. В момента в Ирландия има повече от 391 500 безработни.

За първи път недостигът на квалифицирани кадри в Ирландия се появи през миналото лято, когато изпълнителният директор на Paypal за Ирландия – Луис Фелън, сложи край на спекулациите и призна, че компанията му е набирала персонал за офисите си в Дъндолк от 19 други страни за общо 500 позиции. По думите му това се е налагало заради недостиг на ирландски кадри, говорещи чужди езици. Същото лято Fujitsu нае 800 човека в Ирландия, разкривайки, че повечето експерти с докторска степен са били наети от чужбина.

Според статистиката около половината от информационно-технологичните работни места в Ирландия в момента се заемат от чужденци, докато 4500 позиции в същия сектор остават незаети.

Недостигът на квалифицирани кадри пречи на опериращите в Ирландия компании да “изпълняват ефективни бизнес стратегии,” създавайки риск от ниска продуктивност и слаб ръст, се казва в проучване на консултантската компания Accenture.

“Част от проблема на всички страни, не само на Ирландия, е че университетските технологични специалности не са толкова привлекателни за младите хора, както бяха в първите години на 21 век", смята Реджина Моран, изпълнителен директор на Fujitsu в Ирлания. Експерти припомнят, че в средата на миналото десетилетие хората в страната масово са се ориентирали в бързо развиващите се тогава сектори, свързани със строителството и туризма.

Йън Шарп е един от тези хора. Той работи близо 15 години като служител в хотел, който бил поразен от кризата през 2010 г. Ирландецът останал безработен и разчитал на социални помощи, докато си търсел работа. През миналата година той участвал в държавна програма за стимулиране на заетостта.

Наскоро 182 кандидати, повечето от които безработни, с опит в земеделието, строителството и дори астрофизиката, са преминали през курс за преквалификация. Една компания – VMware – наела 82 от тези кандидати, сред които и Шарп.

Той попаднал в екип от техници в съвместното дружество на Vmware, Cisco, EMC и Intel – VCE – занимаващо се с разработката на софтуер и базирани в Облак услуги. След шест месеца като стажант Шарп подписал постоянен договор и в момента получава около 30 000 евро годишно.

Разбира се, инициативи като тази имат и своите недостатъци. Например при стажантската програма на JobBridge, хората продължават да се считат за безработни и получават скромните 50 евро на седмица. За повечето от тях това едва покрива разходите им за транспорт и храна.

Ирландската преса е пълна с истории за компании, които злоупотребяват с програмата, затрупвайки стажантите с работа, без да им плащат нищо, и без да им гарантират бъдещ договор.

Дебатите по темата били толкова разгорещени, когато Шарп останал без работа, че той бил посъветван от близки и приятели да не участва в подобна програма. Но той решил да се довери на себе си, защото знаел, че колкото по-дълго време остане безработен, толкова по-трудно ще му е да си намери работа после.

“Познавам хора, които приемаха лекарства, за да се избавят от депресията, тъй като не виждаха светлина в тунела. Бях човек, който никога не е бил професионално обвързан с IT сектора, а само девет месеца по-късно заемам инженерен пост. Човек може да види какво стои пред него и да открие така важната за него цел,” коментира Шарп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още