IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия страда от липса на квалифицирани кадри

Технологични компании разкриват работни места, но търсят служители от чужбина

09:31 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последно време медиите бълват оптимистични заглавия за големи компании, като Microsoft, Paypal, Fujitsu, които увеличават инвестициите си в Ирлания, създавайки хиляди работни места. Това се случва в момент, в който безработицата в страната достига рекордни нива. Има обаче една уловка: недостатъчно хора са квалифицирани за новосформираните позиции. В някои от случаите компаниите са принудени да търсят кадри с подходящите умения извън Ирландия, пише The New York Times.

Несъответствие като това представлява един от най-сериозните проблеми пред Ирландия и много други европейски страни. Стотици хиляди хора, които са изгубили работата си по време на кризата от 2008 г. насам, както и много млади хора, които търсят първата си работа, откриват, че уменията им не са съвсем подходящи за откриващите се нови позиции в технологичния сектор.

“Във всички страни има очакването, че много от новосформираните работни места ще могат да се възползват от уменията на безработните”, заявява Гленда Куинтини, икономист от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. “Но ние забелязваме притеснително несъответствие между търсените и предлаганите умения, което означава, че голям брой от безработните не са достатъчно добре подготвени за предстоящия наплив от нови работни места.”

Работодатели от Стария континент отдавна се оплакват от това, че уменията, които младите хора получават в университетите, невинаги са приложими в началото на професионалния им път. Това се потвърждава и от нов доклад на Международната организация на труда, от който става ясно, че “несъответствията между търсените и предлаганите умения в Европа са се влошили от 2008 г. насам”.

Много от служителите, които бяха уволнени по време на кризата, се преквалифицираха за работа в по-незасегнати сектори, докато все по-малко студенти обръщат внимание на специалности в бързо развиващата се сфера на технологиите и инженерството.

Всичко това ще окаже своето влияние върху опитите на Еврозоната да се пребори с високото ниво на безработицата от 12%. “Несъответствието може да забави постигането на устойчив икономически растеж и да генерира значителни икономически и социални разходи,” смятат от Европейската комисия.

Международната организация на труда стига още по-далеч, предупреждавайки, че незапълнената ниша в пазара на труда може да допринесе за ръст в безработицата и да намали ефективността на всякакви политически опити за стимулиране на заетостта. В Щатите феноменът е “помогнал” за ръст в дългосрочната безработица, споменават още от организацията.

В момента около два милиона работни места в Европейския съюз остават незаети. Още по-притеснителен факт е, че такова е било числото и през 2010 г., а страдащи са най-вече секторите, свързани с хотелските услуги и компютърните науки, съобщават от Евростат.

Анализатори от Европейският съюз наскоро излязоха с доклад, от който става ясно, че близо 40% от компаниите не могат да открият подходящи кадри за техните нужди. За сравнение, през 2008 г. те са били 37%, а през 2005 г. - 35%.

Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още