IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Microsoft се казва Android

Въпреки че последните смартфони на американския концерн работят с Android, Google няма да спечели и цент от това

10:40 | 25.06.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на Microsoft се казва Android

Базовият софтуер на Google завладя пазара в световен мащаб, особено на бързо развиващите се пазари като Китай, Индия или Русия. Двата предшественика на X2 - X и XL, вече са бестселър в Русия, пояснява мениджър на Nokia, въпреки че не споменава конкретни данни за продажбите. Местният лидер в интернет търсенето на руския пазар Yandex също се конкурира по особен начин с Google. Yandex е партньор на Samsung в неговия нов смартфон на базата на операционната система Tizen на корейците. Това също е базирана на Linux операционна система, каквато е и Android. Samsung Z – първият телефон с Tizen, ще се появи по рафтовете на магазините през втората половина на годината.

Изборът на Opera за браузър по подразбиране също има символичен характер. Норвежците седяха зад жалбата пред Европейския съюз, която обвиняваше Microsoft в нечестни практики. Собственият браузър на Microsoft бе постоянно инсталиран стандартен избор за Windows. В края на краищата Microsoft се съгласи на санкция в размер на близо 600 млн. евро и трябваше да инсталира прозорец за избор на браузър при инсталацията на Windows, с който да може да бъде избран и конкурентен продукт.

Всички тези усилия са сериозен удар за Google. В генерален план за всеки производител на смартфони зад Android се крият окови, приковаващи го към интернет гиганта. Който изтрие предложенията на Google от своите устройства, не получава достъп до магазина за приложения на Google и не може да използва набора от интерфейси. И по този начин редица приложения няма да работят.

Но в случая с таблетите на Amazon и наскоро представения смартфон американският концерн си направи труда да програмира всичко наново. По същия начин действа и Mi, най-бързо растящият производители на смартфони в Китай, който вече изпревари Apple на пазара там.

Днес Samsung доставя почти 40 на сто от всички устройства с Android, но връзката му с Google може да се опише най-добре като „отношения на любов и омраза“. Samsung вероятно ще трябва да навлезе и в бизнеса с услуги, смятат анализатори. Ричард Уиндзор от Edison Investment обобщава ситуацията по брутален начин: „Купете акции на Google, продайте на Samsung", съветва той.

Корейците „погрешно са смятали, че биха могли да увеличат своите маржове на печалба в бизнеса с хардуер от 15 до 18 на сто". Затова и са се отказали от водене на битка с Google за екосистемата на мобилните устройства. Това се оказва обаче явна грешка. „Независимо дали става дума за чист късмет или за стратегия - Google вече спечели съкрушителна победа над Samsung", коментира Уиндзор.

Надела обаче едва ли ще позволи това да се случи в Microsoft. Смята се, че вече около 25 процента от всички смартфони с Android, продавани в света, са т. нар. "Forks", т.е. разнородни версии на софтуера без услуги на Google. И Microsoft ще направи всичко, за да гарантира, че този дял ще се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 9 години
Разработчика на ОС и производителя на устройства, не трябва да са една и съща корпорация! Пазара доказва, че това желае. Затова M$ са успешни с Windows, а IBM не с OS2. Затова и google продадоха Motorola! Samsung също се отказа от Bada, а Nokia/M$ ще се откажат също.Съвсем нормално е като взимаш нещо без пари Android, да се налага да правиш нещо друго. Все пак подхода на Google е най-отворения досега.А на M$ е пример за най-изнудващият. M$ пак се опитва да прави правилата спрямо себе си, а не спрямо пазара. За нейно съжаление в областта извън корпорациите и pc-та са незначителен фактор и тази политика, няма да я направи значим. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
Да очакваме ли следващата атака да е срещу Хром ОС... Най голямата опасност за Майкрософт е на път да се сбъдне, а именно приложенията от Андроид да работят и на Хром ОС (с малки модификации разбира се). Тогава Майкрософт ще имат огромни проблеми, защото на 95% от хората не им трябва Уиндоус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Не си съвсем прав.Само *** (като средностатистическия българин) си съсипва бизнеса с посредственост. Сините екрани почти изчезнаха след SP1 на Windows 7. Останаха само сините екрани за грешка в хардуера, които повечето хора приписват на Windows но той отдавна вече не е причината за тях.При Windows XP беше ужас и си остана ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
QuasiInvestor
преди 9 години
Малко едностранчив анализ е това - наистина Гугъл няма да печели директно, но индиректно ще печели още повече от разрастване на Андроид екосистемата + всички допълнително качени приложения с използване на техните реклами :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още