IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook - платформата, която се готви да надвие YouTube

Усилията на социалната мрежа показват, че тя иска да стане лидер в показването на видео съдържание

09:49 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook има агресивен план да се превърне в основна алтернатива на YouTube.

През последните две години социалната мрежа непрестанно добавя нови функции, които да я направят по-привлекателно място за хората, обичащи да гледат видеоклипове. През това време Facebook промени алгоритмите на своя поток от новини, така че да насърчи потребителите, които публикуват видеа директно в сайта, включително рекламодатели, медии и известни личности.

Според Facebook тези усилия се отплащат, пише в свой анализ CNN. 

Броят на видеата, които отделният потребител публикува в сайта, е нараснал с 94% в САЩ и със 75% в световен план между 2013 и 2015 година. В същия период общият брой на платените и неплатените видеа, показани в списъка с новини, е скочил с 360%.

В момента Facebook е вторият най-посещаван сайт за видео в САЩ според comScore. Въпреки че изостава зад YouTube с голяма разлика, социалната мрежа се готви да затвори пропастта между двете.

Ето обобщение на най-важните промени, които Facebook направи в своя видео продукт, в опит да надвие YouTube.

Автоматично пускане

Автоматичното пускане на видеоклиповете в потока от новини във Facebook е ключът към успеха на платформата. Функцията беше пусната в края на 2013 г. за видеа, които са качени директно в социалната мрежа. Тези видеа са гледани по 4 млрд. пъти на ден. За сравнение - в началото на миналата година те бяха гледани по 3 млрд. пъти дневно.

Някои потребители смятат, че тази функция е досадна, но тъй като все повече хора споделят видеа направо във Facebook, ръчното пускане и спиране на видео съдържанието става още по досадно.

Това, което не е ясно, е колко дълго хората ще продължат да гледат видеа във Facebook. Компанията отчита за гледан всеки клип, пуснат поне за три секунди, което е много по-малко, отколкото в YouTube, която отчита това едва след 30-ата секунда.

Подробна информация

През септември миналата година Facebook започна да показва колко пъти е видяно всяко видео. Когато потребителите могат да видят подобна информация, те имат друга отправна точка, която да им помогне да решат дали трябва да продължат да гледат или да не го правят. YouTube и редица други видео платформи също показват такива данни. 

Приоритетни видеа

Ако сте човек, който гледа много видео, алгоритъмът на потока новини във Facebook разбира вашите навици. Сайтът следи колко дълго гледате видеа и дали разширявате видео плейъра.

От 2014 г. новата система за класиране помогна на Facebook да привлече повече реклами. Няколко месеца преди да промени алгоритъма си, по-малко от една четвърт от видеата, които рекламодателите, медиите и знаменитостите споделяха във Facebook, са качвани директно в платформата, сочат данни на Socialbakers. Година по-късно броят им е скочил със 70 на сто.

Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още