IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът, който иска да спаси света

Шпионин на Кремъл или единствената защита за банковата сметка е Евгений Касперски

08:54 | 10.10.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евгений Касперски - една от най-противоречивите личности в технологичния свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евгений Касперски - една от най-противоречивите личности в технологичния свят. Снимка: Ройтерс

Почитател на високия адреналин, Касперски вече си е запазил билет за полет до Космоса с Virgin Galactic и често изкачва вулканите на полуостров Камчатка. В обществото си е изградил имидж на богаташ, готов да пръска пари за всякакви прищевки. В Азия се прави на клоун в телевизионни реклами заедно с Джеки Чан, в Европа спонсорира отбора на Ferrari във Формула 1, а в Русия организира новогодишни тържества за 1500 гости. През останалото време пише статии за компютърната вирусология и участва в семинари и конференции за сигурността.

Пътуванията за автомобилни състезания и конференции не са случайни – всяко от тях му дава възможност да се сближи с големите в областта на световната сигурност. Дали ще говори в един панел с бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс или ще се среща с европейските министри на отбраната, той не пропуска случай да ухажва дипломати и политици и да разширява влиянието на компанията си. Връзките му по високите етажи обаче са повод и за тревога: „Хубаво е хората да те разпознават, но щом смятат мен за важен, значи ситуацията с киберсигурността е сериозна“, предупреждава Евгений.

Действително след откриването на Stuxnet киберсигурността се превърна във важна точка от дневния ред на политиците и те започнаха да се вслушват в думите на Касперски. А това, което той предрича повече от десет години, доскоро присъстваше само в книгите и филмите. Страхът от „катастрофална“ кибератака, която се готви срещу електроцентрали и други важни съвременни инфраструктурни обекти, вече става все по-осезаем. Вероятно вече съществуват подобни хакерски кодове, без никой да знае за тях, смята Касперски. „Опасявам се, че има много червеи, подобни на Flame, които са невидими – казва той. - Stuxnet беше хванат само защото зарази прекалено много машини в прекалено много държави.

Въпросът не е дали, а кога ще се случи първата терористична кибератака с катастрофални последствия, смята Касперски. Примерно чрез проникване в системите за управление на атомна централа

Въпросът вече не е дали, а кога ще се случи сценарий като този от „Умирай трудно 4“, твърди Касперски. Според него светът в момента е неподготвен за една нова вълна от кибератаки и кибертероризъм и това няма да се промени за една нощ, особено докато световната икономика се възстановява от финансовата криза.

А и киберпрестъпниците няма да се задоволят със заразяването на няколко компютъра. По мнението на Касперски се очертават пет различни напълно реални заплахи. Първата е кибервойна, каквато беше целта и на Stuxnet. През 2012 Иран свали ключови петролни съоръжения от световната мрежа, след като компютърните им системи бяха атакувани. Ако хакерите решат да ударят електроцентрали, цели нации може да потънат в мрак и никой не може да направи абсолютно нищо срещу това, казва руснакът. И тъй като много централи са проектирани по сходен начин и често използват едни и същи системи, атаките може да засегнат всички и да ни върнат 200 години назад, в ерата преди електричеството.

Друга видима заплаха е употребата на социалните мрежи за манипулиране на масите. „Социалните мрежи се използват точно както самолетите по време на Втората световна война, които са служели за разпространяване на пропагандни брошури на вражеска територия“, обяснява Касперски.

Третата заплаха е свързана с отношението на интернет поколението към политиката. Днешните деца израстват в дигитален свят, но когато един ден им се наложи да гласуват, няма да си мръднат пръста, ако не съществуват онлайн системи за тази цел. В политиката ще участват само родителите, а това може да означава срив на цялата демократическа система.

Насочването на киберпрестъпността към мобилните телефони е друга голяма опасност. Хакването на смартфони се превърна в реален бизнес в Русия, Азия и други места, където предплатените карти се използват масово. Само през декември 2011 Kaspersky Lab откри над 1000 нови троянски коне, насочени към смартфони - повече от всички подобни вируси, хванати през предходните осем години.

Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
remarek
преди 8 години
А както всички знаем производителите на антивирусни програми, отдавна работят заедно със създателите на вируси. Като дали е нарочно,но винаги леееко изостават :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Прочетох статията с удоволствие, най-вече заради погностичните елементи, които засягат всички ни. Но не мога да се отърва от усещането за далечна прилика с приказките за юнаци и богатири. Дано не става въпрос за влизане в политиката, защото там нещата лесно се обръщат на 180 градуса.Притеснява ме че не се говори за търговията с информация, която е един от двигателите на хакерите и киберзаплахите, както и за ролята на маркетинга в спонсорирането на социалните мрежи. Както и сътрудничеството между социалните мрежи и тайните служби. Точно тези неща ще спънат всеки опит за постигане на фактическа бецопасност на личните данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Много добър материал.Добре че руснаците имат хора като Евгений Касперски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Статията е много добра и естествено трябва отделни мрежи за определени неща които нямат контакт с интернет - хареса ми идеята за трите зони и особено за зелената за да се запази свободата на словото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още