IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът, който иска да спаси света

Шпионин на Кремъл или единствената защита за банковата сметка е Евгений Касперски

08:54 | 10.10.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евгений Касперски - една от най-противоречивите личности в технологичния свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евгений Касперски - една от най-противоречивите личности в технологичния свят. Снимка: Ройтерс

Последният голям риск за съвременния свят е лишаването ни от лична неприкосновеност. Според Касперски днес тя вече не съществува – с Google Street View, с дроните, които летят тихо над главите ни и снимат, и камерите за видеонаблюдение на всеки ъгъл опасността дебне не само всеки от нас поотделно, но и нациите като цяло.

Спасението от кибертероризма се крие в националните и международните регулации, категоричен е Касперски. Необходимо е интернационално сътрудничество и спогодби за използването на кибероръжия, сходни на тези за ядрените и биологичните оръжия. За да станат инфраструктурата и информацията устойчиви на атаки и по-недостъпни, са необходими и нови платформи и сигурни операционни системи – задача, която е едновременно много сложна и скъпа. Междувременно правителствата в цял свят трябва да въведат правила, които да определят нива на сигурност за критичната инфраструктура, както и да регулират колко информация имат право да изискват компаниите онлайн.

Разделянето на световната компютърна мрежа на три зони е идея, която Касперски рекламира от доста време. Той предлага да има червена зона, за която задължително да се изисква представяне на интернет самоличност (в случаите на гласуване на избори, онлайн банкиране, взаимодействие с официалните органи), жълта зона, за която да е необходима минимална оторизация - например удостоверяване на възрастта при онлайн пазаруване на алкохол, и зелена (блогове, социални мрежи, чатове), за която да не се изисква оторизация, за да се запази свободата на словото

Всъщност фрагментирането на световната мрежа вече се случва, а утопията за безграничното дигитално глобално село може би върви към своя край, казва руският милиардер. Вече има държави, сред които Бразилия и Германия, които обмислят да отделят свои собствени сектори от интернет и може би дори са започнали да действат. Ако тази тенденция се разпространи, фрагментирането ще доведе до създаването на паралелни мрежи, тъй като правителствата навсякъде се опитват да изолират своите най-важни комуникации. Такива мрежи без никаква физическа връзка с интернет вече се използват масово за военни нужди.

Новите мрежи ще обслужват единствено правителствата и големите компании, като целта е да се пази най-важната инфраструктура от всякакви чужди намеси. Те ще бъдат по-сигурни и надеждни, но и доста скъпи. Изграждането им изисква както огромни дългосрочни инвестиции, така и сериозни технически умения.

Обикновените потребители няма да усетят промяна, докато тези мрежи се строят, но нещата ще станат различни, когато страните постепенно започнат да пазят възможно най-голяма част от своя интернет трафик вътре в националните си граници. Концепцията за глобалното село ще бъде заменена от мозайка от онлайн нации с различни правила и затруднени комуникации – тенденция, която според Касперски е неизбежна като смяната на сезоните. Но както малко сняг през декември не означава края на света, така и парцелирането на мрежата може да бъде преглътнато, особено ако води след себе си по-добра защита на важната национална инфраструктура, обяснява той.

Да си руснак в този бизнесвсе още е недостатък, независимо че имаме клиенти от цял свят, смята Касперски. Списание Wired и Bloomberg го обвиниха, че има твърде тесни връзки с руските служби за сигурност и поразяващо сходни виждания за киберсигурността с Кремъл. В пространни опровержения предприемачът обясни, че руското правителство е просто един от клиентите му и тяхното сътрудничество не е по-различно от това на големите щатски компании за сигурност с американското правителство. И трите водещи компании в тази област - Symantec, McAfee/Intel и Kaspersky Lab, работят със служби и агенции от всякакви държави в борбата им срещу киберпрестъпността. Логиката на този бизнес е да се фокусира върху опазването на клиента – независимо от неговия произход или от произхода на „врага“, смята Касперски и обещава да се бори срещу киберпрестъпността навсякъде по света - не само защото това е работата му. „Целта ми не е да печеля пари – казва той. - Парите са като кислорода – добре е да имаш достатъчно, но не са най-важното. Целта ми е да спася света.“ За да изпълни тази амбиция, той работи по таен проект, който да направи енергийните мрежи, електроцентралите и всички най-значими обекти неуязвими срещу бъдещите все по-съвършени вируси.

* Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 62 / 2015
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
remarek
преди 8 години
А както всички знаем производителите на антивирусни програми, отдавна работят заедно със създателите на вируси. Като дали е нарочно,но винаги леееко изостават :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Прочетох статията с удоволствие, най-вече заради погностичните елементи, които засягат всички ни. Но не мога да се отърва от усещането за далечна прилика с приказките за юнаци и богатири. Дано не става въпрос за влизане в политиката, защото там нещата лесно се обръщат на 180 градуса.Притеснява ме че не се говори за търговията с информация, която е един от двигателите на хакерите и киберзаплахите, както и за ролята на маркетинга в спонсорирането на социалните мрежи. Както и сътрудничеството между социалните мрежи и тайните служби. Точно тези неща ще спънат всеки опит за постигане на фактическа бецопасност на личните данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Много добър материал.Добре че руснаците имат хора като Евгений Касперски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Статията е много добра и естествено трябва отделни мрежи за определени неща които нямат контакт с интернет - хареса ми идеята за трите зони и особено за зелената за да се запази свободата на словото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още