IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато iPhone-ът ви умре?

Apple има изключително строги политики за рециклиране на своите продукти

18:02 | 05.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

В една специална фабрика с 24-часова охрана на неизвестно място в Хонконг смартфоните на Apple биват внимателно унищожавани. Фабриката е една от малкото в света, избрани от технологичния гигант за унищожаването и рециклирането на прочутите устройства с марката iPhone. И също както производството на смартфоните е обект на стриктни стандарти и е тайна как точно се случва, същото важи и за обратния процес по разглобяването и дори до уверяването, че нито една част няма да се загуби, пише Bloomberg.

Apple е продал повече от 570 млн. устройства iPhone от онази януарска сутрин преди девет години, когато Стив Джобс обяви в Сан Франциско “преоткриването на телефона”.

Дори Apple не знае колко от тези телефони все още са там - в ръцете на своя втори, трети или четвърти собственик или стоят забравени в някое чекмедже. Но компанията иска да си гарантира възможно най-малка част от тях завършват в депата за боклук.

Това е работата на завода в индустриалния парк в Хонконг в район Юен Лон, който принадлежи на изпълнителя на Apple Li Tong Group. Там отиват да умрат устройствата с марки iPhone, iPad и iMac.

Въпреки че глобални марки като HP, Huawei, Amazon и Microsoft също разполагат с подобни протоколи за рециклиране на продуктите си, Apple има най-големи претенции за целия процес, твърдят източници, запознати с въпроса, които отказват да бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят по темата.

“Смятам, че хората го очакват от нас, мисля, че нашите клиенти държат на високите стандарти”, коментира Лиса Джаксън, ръководителят на Apple по въпросите, свързани с околната среда. “Трудно е, защото има изключително сложни елементи на продукта”.

Нито Apple, нито Li Tong биха предоставили достъп до завода в Хонконг. Те не разкриват колко бройки устройства рециклират и не дават повече подробности за целия процес.

В бизнеса с рециклиране на електроника обикновено компаниите се опитват да съберат и рециклират 70% от теглото на устройствата, произведени седем години по-рано. Джаксън твърди, че Apple надвишава този процент, като обикновено достига 85%, включително рециклирайки някои продукти, които не са на Apple, но клиентите ги носят.

Това означава, че тя трябва да се сдобие и да унищожи еквивалента на повече от 9 млн. от излезлите през 2009 г. 3GS модели iPhone през тази година. Продажбите на iPhone скочиха до 155 млн. бройки миналата фискална година, което доведе до растеж на бизнеса на Apple.

Li Tong, която също рециклира електроника на други производители, има три обекта в Хонконг и десетина други по света. Тя очаква глобалният ѝ капацитет да нарасне с повече от 20% през тази година, като в това число влиза и нов обект в Сан Франциско.

Последна актуализация: 00:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
khao все пак са сложили и едно изречение и за другите производители:"Въпреки че глобални марки като HP, Huawei, Amazon и Microsoft също разполагат с подобни протоколи за рециклиране на продуктите си, Apple има най-големи претенции за целия процес"При положение, че дори Huawei като изцяло китайска марка го правят, вероятно 90% от всички го правят или поне по-големите брандове. Тоест чисто рекламна статия, вижте колко сме еко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 7
khao
преди 8 години
ае пак рекламни статии от стила, видиш ли ние колко сме хай-тек че даже и режиклираме повече от телефона си от другите .... ае у лево с тея надценени ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още