IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато iPhone-ът ви умре?

Apple има изключително строги политики за рециклиране на своите продукти

18:02 | 05.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Apple твърди, че е събрал повече от 40 000 тона електронни отпадъци през 2014 г. от рециклирани устройства, включително достатъчно стомана за изграждането на железопътна линия, дълга 100 мили.

Brightstar, която е базирана в Маями, Флорида, TES-AMM в Сингапур и хоконгските Li Tong и Foxconn Technology Group (най-известният производител на iPhone), са част от глобалната мрежа от рециклиращи компании, които са се съгласили да приемат повече от 50 правила за унищожаването на телефоните. Те отговарят на специални изисквания, вариращи от сигурността до застраховката.

Процесът започва в стотици магазини на Apple в световен мащаб или онлайн, където компанията предлага подаръчни сертификати, за да накара собствените на iPhone да продадат обратно старите си устройства.

След бърз тест, компанията, която рециклира, или купува телефона, или предлага да го превърне в скрап безплатно. В САЩ сумите, които се плащат за стари телефони, варират от 100 долара за iPhone 4 до 350 долара за iPhone 6 Plus. По-големи тестове след това показват дали телефонът може да бъде препродаден или да бъде унищожен.

Американската компания, която рециклира за Apple, отказва да коментира. От своя страна Терънс Нгм директор на азиатския партньор TES-AMM не е отговорил на имейла и телефонните обаждания за коментар.

След като партньорите на Apple решат веднъж, че телефонът трябва да бъде бракуван, започва процесът по деконструкцията му, който е доста подобен на производствения модел на Apple, но действа в обратна посока.

Технологичният гигант плаща за услугата и притежава всеки грам - от използвания телефон в началото на веригата до купчината прах, в която се е превърнал накрая, твърди Линда Ли, главен стратегически директор на Li Tong. Процесът обхваща около 10 стъпки и е контролиран, измерван и описван в запечатани с вакуум стаи, които имат за цел да улавят на 100% химикалите и газовете, освободени по време на цялото унищожаване, допълва тя.

Телефони не могат да бъдат изпратени в други региони, данните от тях трябва да бъдат изтрити, а всички лога трябва да бъдат изтрити. Въпросната скрап не може да се смесва с тази на други марки, така че тези, които рециклират, трябва да имат отделни съоръжения и помещения, в които работят само с продукти на Apple, посочва Ли. Екип на Apple следи процеса във фабриката на Ли, в която работят около 300 души.

Макар че някои марки запазват някои компоненти, като чиповете, които могат да се ползват за ремонт на повредени телефони, Apple има политика да унищожава абсолютно всичко.

По думите на Ли отделянето на компоненти изисква повече енергия от пълното рециклиране.

Apple унищожава устройствата си, за да избегне създаването на фалшификати, появяващи се на вторичния пазар, посочва Джаксън.

“Има проблем с електронните отпадъци в света”, коментира тя. “Ако наистина искаме да оставим света по-добър отколкото сме го намерили, трябва да инвестираме в пътища, за да отидем по-далеч от това, което се случва в момента”.

А какво се случва със стария ви iPhone, след като бъде раздробен на парчета? Опасните отпадъци се съхраняват на лицензирана площадка. Част от остатъците могат да се преродят като алуминиева дограма, мебели и дори стъклени плочки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
khao все пак са сложили и едно изречение и за другите производители:"Въпреки че глобални марки като HP, Huawei, Amazon и Microsoft също разполагат с подобни протоколи за рециклиране на продуктите си, Apple има най-големи претенции за целия процес"При положение, че дори Huawei като изцяло китайска марка го правят, вероятно 90% от всички го правят или поне по-големите брандове. Тоест чисто рекламна статия, вижте колко сме еко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 7
khao
преди 8 години
ае пак рекламни статии от стила, видиш ли ние колко сме хай-тек че даже и режиклираме повече от телефона си от другите .... ае у лево с тея надценени ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още