IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple пласира облигации за над 12 млрд. долара

Постъпленията ще се ползват за връщане на капитал към акционерите, придобивания и погасяване на дълг

09:34 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple Inc. пласира облигации за 12 милиарда долара, които ще използва за връщане на капитал към акционерите във втората по големина американска корпоративна емисия на дългове за тази година, показват данни на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Производителят на iPhone е продал облигациите на девет части, като най-дълго датираните облигации са с падеж от 30 години, показват данни на Bloomberg. Постъпленията също ще се ползват за общи корпоративни цели, включително придобивания и погасяване на дълг, твърди източник, запознат с въпроса, който помоли да не бъде идентифициран, защото не е упълномощен да говори по въпроса.

Apple издаде 30-годишни облигации за 2,5 млрд. долара при доходност 4,65% - с 2,05 процентни пункта повече, отколкото държавните ценни книжа с подобен падеж. Това е по-малко от първоначалната оферта от 2,15 процентни пункта и премия от 15 базисни пункта над средната доходност на облигациите със сходен матуритет и рейтинг, според Bank of America Merrill Lynch Indexes. 

Компанията също така е продала седемгодишни зелени облигации за 1,5 милиарда долара - дълг, който обикновено подкрепя проекти за чиста енергия и други устойчиви инициативи. Apple ще вложи парите в проект за възобновяеми източници, „по-зелени“ материали за продуктови разработки или за проекти за пестене на ресурси. Това е най-голямата подобна емисия на американска компания, откакто Bank of America Corp. продаде зелени облигации за 600 млн. долара през май миналата година.

„Това е точно този вид сделка, който може да се очаква, когато пазарът се отвори отново“, казва Томас Мърфи, мениджър в Columbia Threadneedle Investments в Минеаполис, чийто фонд управлява активи с фиксиран доход за около 176 млрд. долара.

Продажбата е петата емисия за милиарди на Apple, откакто през 2013 г. фирмата издаде облигации за 8 млрд. долара за повишаване на акционерния капитал.

Сделката на Apple се случва след възобновяването на дейност на пазарите, след като за една седмица издаването на корпоративни облигации беше замразено заради подновените опасения за здравето на световната икономика. International Business Machines Corp. и Toyota Motor Credit Corp., финансовото подразделение на най-големия автомобилен производител в Азия, също предложиха на инвеститорите свои облигации във вторник.

През последните години Apple издаваше облигации в милиарден обем – в евро, йени, франкове и дори паундове.

Междувременно паричните резерви на групата възлизат на 215 млрд. долара. Те са разпределени най-вече извън САЩ, ето защо издаването на облигации изглежда за Apple много по-привлекателно, отколкото репатрирането на собствените средства при висока данъчна ставка. С издаването на облигациите сега дългът на Apple нарасна до 53 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още