IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Orange и Bouygyes се отказаха от сделката?

Преговорите се оказаха изключително тежки и така и не успяха да доведат до успех

12:40 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В ранните сутрешни часове след като преговорите за придобиването на Bouygues се провалиха, главният финансов директор на потенциалния купувач Orange Рамон Фернандес качи в Twitter снимки на различни цветя - орхидея, бегония, ирис и водна лилия

"След три месеца на интензивни преговори се завръщаме към високоскоростния бизнес с несравнимото темпо на Orange”, написа Фернандез, отбелязвайки и своя шеф – главният изпълнителен директор Стефан Ричард. Предишната вечер двете страни се отказаха от преговорите, слагайки край на всякакви надежди за финализирането на сделката преди изтичането на поставения от самите тях срок, пише Bloomberg.

Най-голямата снимка – тази на орхидеята, представлява Orange, бегонията – Bouygues, а двата други оператора, които също искаха да придобият част от активите на Bouygues Telecom (Iliad и Numericable-SFR) са ирисът и водната лилия, допълват източниците, пожелали анонимност, тъй като преговорите не са публични.

Постигането на успех преди крайния срок (3 април) постави Orange под напрежение. Бившият френски монополист все още е най-големият играч на пазара и води ценова война, откакто Iliad представи нискотарифната си безжична услуга Free във Франция. Същевременно пазарът остава разделен между четирима играчи.

Ричард е добре запознат с процеса на консолидация на сектора. В очакване на влиянието на Free върху неговата компания директорът се срещна лично с председателя и главен изпълнителен директор на Bouygues Мартин Буиже преди четири години, в опит да свърже двете компании в отговор на появата на смущаващия нов участник на пазара. Bouygyes в този момент отхвърля офертата.

Сливане

Но зрънцето на идеята за сливането вече е посято. След като вторият опит за това се проваля през 2014 г., Мартин Буиже и Ричард ревизират плановете си още веднъж. Двамата се виждат в личния офис на Ричард в най-елегантния квартал на Париж в края на ноември, твърди един от източниците. Ръководителите на двете компании се виждат само две седмици, след като градът става жертва на терористичните атаки на 13 ноември, които доведоха до смъртта на 130 души. Ричард е видимо развълнуван от случилото се и от официалния траур, обявен по повода, а двамата бързо намират общ език, говорейки си на лични теми, допълва източникът.

Представителите на Orange, Bouygues и правителството отказват да коментират повече темата.

Бужие предлага опит за обединение на мобилния бизнес на компаниите, а преговорите започват през следващия месец. От самото начало обаче те се оказват не толкова лесни. Френската държава остава най-големият акционер в Orange с 23% дял от нея. За да се справи с антитръстовите опасения, свързани с потенциалното сливане, е необходимо продаването на активи на двата други френски мобилни играчи – Iliad и Numericable-SFR.

През цялото това време Ричард е основното лице, тъй като директорите от всички компании, замесени в сделката, се събират в същата стая, изправяйки се пред риска да нарушат антитръстовите закони, посочват източниците. Той се среща с Мартин Бужие, след това се консултира с основния акционер в Iliad и с Altice, която е собственик на Numericable-SFR. И двамата – Ричард и Бужие, поддържат контакт с министъра на икономиката Еманюел Макрон, както и с неговия екип.

На 7 декември тайните преговори излизат наяве, когато Bloomberg News съобщи, че Orange е в началото на преговорите за придобиването на телекомуникационните и медийните активи на Bouygues. Нужен е още месец за получаване на потвърждение от двете страни.

Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още