IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Orange и Bouygyes се отказаха от сделката?

Преговорите се оказаха изключително тежки и така и не успяха да доведат до успех

12:40 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съпротива от френската страна

Макрон, ключовият играч от страна на правителството, първоначално одобрява сделката. Но той трябва да е сигурен, че работните места няма да бъдат засегнати, а правителството ще запази своя дял. Премиерът Мануел Валс следи всичко от разстояние. Президентът Франсоа Оланд също е информиран, твърдят източници.

Колкото повече напредват преговорите, толкова по-ясно става за участниците, че удовлетворяването на исканията на всички страни може да бъде постигнато изключително трудно. Сред спорните въпроси са активите на Bouygues Telecom – магазини, мрежи, клиенти, служители – и как те ще бъдат разделени, както и на каква цена. Сложността на няколкото едновременни двустранни преговори се изостря от сблъсъка на его, лични предпочитания и политически съображения, водещи до проблеми в преговорите.

Трудни за постигане искания

Целта е била сделката да се сключи до средата на февруари, когато Orange трябва да представи своите годишни резултати. Когато срокът изтича, е поставен нов - за края на март, а призракът на провала витае във въздуха за първи път. Bouygues предупреждава открито, че проточването на процеса ще бъде пагубно за бизнеса.

Мартин Бужие не се отказва от твърдата си позиция – той иска цена от 10 млрд. евро и поне 10% дял от Orange. Цената е същата, която Altice е предложила на Bouygues Telecom миналата година – сделка, която е отказана от собственика.

Представител на Bouygues твърди, че компанията е имала право да поиска от Orange да изплати сумата, която преди това е била предложена от Altice. Рискът от изпълнението на всичко това е ключов и той става причина за провала на сделката, коментира той.

На 24 март Макрон се среща с Ричард и Бужие по отделно, за да им представи своите условия – по-висока оценка за акциите на Orange като основа на сделката, капитализация от 12% за потенциалния дял на Bouygues в Orange, както и рестрикция за удвояване на правото ѝ на глас в следващите 10 години.

Миналата седмица страните се срещат за последен опит за постигането на сделка, като си поставят краен срок за това до края на седмицата. Още преди изтичането на този период Orange и Bouygues се отказват, давайки кратки изявления, в които разкриват, че са сложили край на преговорите.

Bouygues твърди, че ключовите проблемни точки са били социалните гаранции за нейните служители, размерът на дела ѝ в Orange и управлението му, рисковете за изпълнение на сделката и оценката на телекомуникационния ѝ бизнес. Потенциалният отказ на антитръстовите регулатори също е довел до колебание от страна на борда на Bouygues, както а твърде големия хаос около сложността на сделката е отблъснал другите две компании от идеята да придобият активите, както е планирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още