IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи изборът на Тръмп за Силициевата долина? Почти нищо добро...

Политиката на новия американски президент по отношение на имигрантите и глобалната търговия са част от нещата, които могат да попречат на технологичните фирми

19:17 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Имиграция

Отвъд митата, които ще направят технологичните продукти по-скъпи (и хипотетично ще принудят компаниите да върнат производството си в САЩ), президентът Тръмп вероятно ще има силно влияние и върху въпроса с имиграцията.

Силициевата долина положи големи усилия, за да помогне и да разшири визовата програма H-1B, която позволява на талантливи хора от чужбина да останат в САЩ и им дава възможност да получат зелена карта, докато запълват нуждите на Силициевата долина от много опитни служители. Тръмп обаче заяви, че ще премахне тази програма.

Възобновяема енергия

Високотехнологичните производители не са единствените, които могат да усетят проблемите от управлението на Тръмп. Процъфтяващият пазар на възобновяема енергия в САЩ, който е лъч светлина в някои отношения, вероятно ще се изправи пред огромни предизвикателства при управлението на новия президент на САЩ.

Без изненада Тръмп агресивно ще се опита да сложи край на развитието на инициативите, свързани с алтернативни източници на енергия, сочи доклад на S&P Global Platts.
 

“Например потенциалното орязване на инвестиционния данъчен кредит до 10% от сегашните 30% ще намали търсенето на соларни инсталации с 60%“, коментират анализаторите от Platts

Като се имат предвид многобройните доказателства, че Тръмп подкрепя климатичните промени като реален феномен, причинен от хората, вероятно това не е добра политика, посочва още TechCrunch.

Дори обещанията му, направени в подкрепа на Renewable Fuel Standard (инициатива, която до голяма степен помага на земеделските производители), са съмнителни.

 "Тръмп предложи широка публична подкрепа на Renewable Fuel Standard, но през септември разкри пакет от икономически политики, който включва декларация, че пазарът, подкрепящ RFS, програма на Агенцията за защита на околната среда, „санкционира“ производителите, които не спазват непосилните ѝ изисквания“, пишат от Platss в доклада си.

След като получи отпор, декларацията беше премахната от сайта на кампанията на Тръмп, а от екипа му заявиха, че тя е била публикувана по грешка.

Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още