IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи изборът на Тръмп за Силициевата долина? Почти нищо добро...

Политиката на новия американски президент по отношение на имигрантите и глобалната търговия са част от нещата, които могат да попречат на технологичните фирми

19:17 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп вече е избран за президент на САЩ след една от най-сюрреалистичните и необичайни победи в американската история. Фондовите пазари реагираха негативно на новината, а доларът също пое надолу.

Краткосрочните перспективи за технологичната икономика и за Силициевата долина не са добри, твърдят икономисти, запознати с платформата на Тръмп. Въпреки че самият Тръмп не беше съвсем наясно с платформата си по време на предизборната кампания, по-широките щрихи, с които той обрисува своя план за икономическата политика, не предвещават нищо добро за рисковите инвеститори, нито пък за по-широката технологична общност, пише в свой анализ TechCrunch. 

Въпреки че Грегъри Отри, асистент професор в Marshall School of Business, вярва, че работните места в производството, включително във високотехнологичното, ще се възползват от управлението на Тръмп, технологичните компании от Силициевата долина може да се сблъскат с тежки времена.

Глобална търговия

„Когато говорим за технологии, често имаме предвид Силициевата долина“, коментира Отри. „Тръмп определено е проблем за този модел. Неговите икономически политики са фокусирани върху наказването на Китай за търговските злоупотреби и връщане на производството в САЩ“. 

Ако Тръмп постигне напредък по този си план и наложи големи мита на стоки, произведени в Китай (след повече от 20 години икономически политики, насочени към повишаване на икономическата взаимозависимост), това няма да бъде добро за нито една американска компания, която разчита на доставки от цял свят.

"Това няма да е добро за тях“, коментира Отри.

Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още