IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи изборът на Тръмп за Силициевата долина? Почти нищо добро...

Политиката на новия американски президент по отношение на имигрантите и глобалната търговия са част от нещата, които могат да попречат на технологичните фирми

19:17 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Киберсигурност

Като се има предвид цялото внимание, което САЩ обръщат на хакерството и киберсигурността по време на предизборната кампания, планът на Тръмп да адресира този проблем е изключително и може би опасно неясен.

От хакерската атака на Sony от 2014 г. до DDoS атаката, която ограничи голяма част от интернет за по-голямата част на САЩ, американската интернет инфраструктура изглежда опасно изложена на риск и въпросът определено е важен. Междувременно по време на кампанията позицията на Тръмп изглеждаше като нищо повече от насочване на вниманието към начина, по който Хилари Клинтън за лошото управление на нейната имейл кореспонденция.

За компаниите от Силициевата долина вероятно има няколко критични въпроса, като защитата на мрежите, които стоят в основата им. Особено когато тези мрежи са ключови за подкрепата на компании, които са в топ 10 на най-високо оценяваните в световната икономика.

IPO пазарът и големите корпоративни сливания и придобивания

Помните ли IPO прозореца, който се отвори през втората половина на годината? И как мнозина очакваха да остане отворен и през 2017 г. Според Отри пейзажът се променя.

Става дума за финанси, така че нищо не е сигурно (и преди отварянето на пазара в САЩ има няколко признака, че се насочва към стабилизиране), но силният спад в стойността на американските книжа, в комбинация с период на несигурност около изборите, вероятно означава, че първичните публични предлагания ще изчакат.

По думите на Отри това не само ще се случи, но и рисковият капитал ще се забави в краткосрочен план.

Листванията на борсата няма да са единствените, които могат да се свият в рамките на управлението на Тръмп. В последните дни на предизборната си кампания той размаха пръст срещу големите корпоративни сделки по сливания и придобивания, като тази между AT&T и Time Warner.

През октомври Тръмп възропта срещу сделката, заявявайки, че подобни инициативи няма да бъдат одобрявани от неговата администрация, защото водят до прекалено голяма концентрация на власт в ръцете на малцина.

 Мрачни перспективи... но не съвсем!

Въпреки, че перспективите за Силициевата долина не са особено добри, бизнесът може да се възползва от липсата на регулаторен надзор. Предложеното премахване на Consumer Finance Protection Board (правителствена агенция, която се грижи банките, кредиторите и финансовите агенции да се отнасят справедливо с клиентите), вероятно ще означава, че финансовите технологични фирми ще бъдат значително улеснени (особено кредиторите).

А акциите на компаниите изглежда ще поемат нагоре. А кой не обича подобни новини от индустрията?

Отвъд това Отри вижда големи печалба за корпорациите от корпоративните данъчни облекчения и по-благоприятните условия за връщането на капитала им от чужбина. По думите му последното ще започне с желанието за реинвестиране във вътрешния ръст на работните места.

На последно място американските производители от космическата индустрия ще могат да се възползват от новите фискални политики на администрацията на Тръмп.

„Плановете за намаляване на регулацията и свиване на данъците ще им помогне“, посочва още Отри.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още