IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как смартфоните и социалните мрежи могат да откраднат детството?

Средната възраст за получаването на първия смартфон е около 10 години

22:39 | 04.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

5. Нямат ли социалните мрежи възрастови ограничения?

Имат, но спазването им е голямо предизвикателство. Във Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter трябва да си над 13-годишен, за да можеш да си направиш акаунт. Някои страни имат по-строги правила. Минималната възраст за акаунт в Google в Южна Корея е 14 г., а в Холандия – 16 г. Повечето сайтове питат новорегистриращите се за датата на раждането им, което прави възрастовото ограничение лесно преодолимо.

6. Чия е отговорността?

Със сигурност родителите искат просто да изхвърлят телефона в кофата и да накарат децата си да играят сред природата. Но има и все по-голяма група, която иска по-целенасочен отговор на проблема. Редица педиатри и психолози лобират Facebook да спре приложението Messenger Kids, версия на популярното чат приложение за деца между 6 и 12 години. Според експертите тези деца „не са достатъчно големи, за да се ориентират в сложността на онлайн взаимоотношенията“. Друга група от бивши служители на Google, Facebook и други компании създадоха Център за хуманни технологии, за да повишат информираността за проблемите, причинявани от пристрастяващите продукти. Директор, който помага за създаването на iPod, призова Apple да създаде инструмент за следене на дигиталната активност, за да помогне на потребителите да следят колко време прекарват децата им онлайн.

7. Слушат ли социалните мрежи?

Поне изглежда така. През януари двама от големите акционери в Apple призоваха компанията да даде на родителите начин да персонализират iPhone, за да ограничат времето, което децата им прекарват онлайн, да ограничават часовете на потребление и достъпа до социалните мрежи. Те помолиха компанията да проведе повече проучвания и да адресира „нарастващото обществено безпокойство“. В рамките на няколко дни Apple отговори, че повечето функции за родители вече са в процес на разработка. Google добави по-добър родителски контрол върху приложението YouTubeKids, след като се появиха оплаквания за неподходящи видеоклипове.

8. Ще направят ли нещо правителствата?

Могат. В рамките на изслушването на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг пред Конгреса на САЩ този април към него бяха отправени няколко въпроса, свързани с децата, от сенатор Ед Марки от Масачузетс. Във Великобритания секретарят по здравеопазването Джереми Хънт заплаши Twitter, Snapchat и други компании, като посочи, че не са способни да предотвратят ползването на услугите им от деца.

9. Какво следва?

Това, което ще принуди редица технологични компании да действат, е Общият регламент за защита на данните в Европа, който ще забрани на фирмите да обработват данните на лица под 16 години без съгласието на родителите. През април WhatsApp повиши минималната възраст на потребителите в Европа от 13 на 16. Snapchat вече няма да обработва данни, които биха могли да изискват съгласие от родителите, включително запазване на историята за географското местоположение. Промените обаче създават ново предизвикателство за родителите. Проучване на Pew Research Center откри, че текстовите съобщения са най-популярният начин за поддържане на връзка с децата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Много обичаме някой задължително да е виновен - да ни обира, краде и унищожава! Боже, какво по-добро оправдание, каква перфектна причинно-следствена връзка, с която да оправдаем нечия или собствена глупост. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
precakanoto
преди 5 години
Не само че го открадват детсвото. По-лошо. Много по-лошо. Оскотяват, не само крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още