IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронавирусът промени научната работа в света?

Някога пазещите тайните си една от друга лаборатории днес работят заедно

18:33 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Разработчиците на ваксини в Оксфорт наскоро използваха резултатите от тестове върху животни, споделени от Националните здравни институти към Rocky Mountain Laboratory в Монтана.

Отделно от това френският център за проучвания, свързани с общественото здраве, Inserm спонсорира клинични проучвания на четири лекарства, които могат да помогнат на пациенти с коронавирус. Изпитванията са започнали във Франция, а планът е бързо да се пренесат и в други държави.

По някакъв начин отговорът на коронавируса отразява случващото се в медицинската общност, която отдавна е международна по обхват. В Massachusetts General Hospital екип от лекари от Харвард тества ефективността на инхалирания азотен оксид при пациенти с Covid-19. Изследването се провежда съвместно с болница Xijing в Китай и част от болниците в Северна Италия. Лекарите в тези центрове си сътрудничат от години.

Но коронавирусът възпламени научната общност по начин, по който нито една друга епидемия или медицинска мистерия не е успявал. Това отразява обхвата на пандемията и факта, че за много от учените горещата точка вече не е някоя място по света. Става дума за родните им градове.

„Това се случва у дома“, твърди проф. Хил от Оксфорд. Той е работил по ваксини за ебола, малария и туберкулоза – болести, които са се разпространявали предимно в Африка. „Но Covid-19 се случва тук“.

Няколко учени твърдят, че най-близкото сравнение до този момент може да бъде само степента на епидемията от СПИН през 90-те години, когато учените и лекарите се обединиха в битка с болестта. Но днешните технологии и бързината на споделяне на информация значително изпреарват това, което беше възможно преди три десетилетия.

На практика медицинските учени почти нямат избор, освен да изучават коронавируса, ако въобще искат да работят. Повечето други лабораторни изследвания са спрени заради социалното дистанциране, блокадите или ограниченията за работа от вкъщи.

Същевременно пандемията разрушава тайната, която присъства при академичните медицински проучвания, посочва доктор Раян Керъл, професор от Harvard Medical, който е ангажиран в изследванията на Covid-19 там. Големите, ексклузивни проучвания могат да доведат до грантове и друга подкрепа, така че учените често работят в тайна, съхранявайки внимателно тайните си далеч от потенциални конкуренти, твърди той.

„Възможността за съвместна работа, отклоняваща личния академичен напредък, излиза на преден план в момента, защото става въпрос за оцеляване“, коментира още Керъл.

Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още