IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днешният полет на SpaceX може да се окаже прелюдия към нова епоха

Транспортирането на астронавти с капсулата Dragon до МКС ще доближи Илон Мъск с една стъпка до заветната му цел – началото на колонизирането на Марс

13:54 | 27.05.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

Фокусът към частния сектор

През последните години САЩ постепенно изградиха нова връзка при космическите проучвания между правителството и частния сектор. През 2004 г., две години след като Мъск основава SpaceX, Вашингтон заключва, че бизнесът трябва да играе по-голяма роля от преди. „При решенията на НАСА предпочитаният избор за оперативни дейности трябва да бъде се основава на конкурентни договори с частни и нестопански организации“, посочват от Вашингтон.

През изминалото десетилетие се наблюдава истинска експлозия от частни инвестиции в космически разработки.

В проучване икономистът Матю Уейнзиръл посочва, че в периода 2010-2019 г. се забелязва значителен ръст на броя на компаниите, които изпращат товари до космоса, извършващи дистанционно наблюдение и такива, които извършват анализи на околоземната орбита и Слънчевата система. Увеличава се и интересът на частния сектор към колонизирането на Луната и Марс, изграждането на мрежа за космически туризъм и извличането на ресурси от астероиди и други космически обекти.

Сред тези компании Уейнзиръл посочва и SpaceX.

dragon dragon

Капсулата на SpaceX Dragon. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Инвестициите в космически стартъпи се увеличават до около 2,5 млрд. долара годишно през 2015-2016 г. от близо 500 млн. долара годишно през предходното десетилетие.

Глад за печалба

Транспортирането на астронавти до МКС от Dragon ще засили търговския интерес към космоса и ще стимулира пазарните сили, които вече действат. Необходимо е да се определи готовността на бизнеса да инвестира в космическа търговия, както и да се разпределят по най-разумния начин ресурсите и капиталът. Трябва да бъдат насърчавани иновациите, за да се постига напредък.

Ще са необходими инвеститори и предприемачи. Те ще търсят печалбата, обещана от космическата търговия, но ще трябва да приемат и големия риск, който крие това начинание. Ако Мъск успее днес, рискът, пред който са изправени, ще намалее.

Въпреки нуждата от по-голяма роля на частния сектор в космоса остава необходимостта от осигуряването на основни правила и структура от страна на правителствата.

Публичната политика в космическото пространство е едва в зародиш. Например космическите отломки в земната орбита могат да нанесат значителни щети на частната собственост. Трябва да се реши този проблем, например чрез възлагане на права на собственост или чрез облагане с данък.

Мрачният фон на това очаквано историческо постижение е пандемията от коронавирус, отнела стотици хиляди животи по света, опустошавайки икономиките, включително и тази на САЩ.

Полетът на SpaceX до МКС може да хвърли лъч светлина не само върху стремежа на САЩ да си върне космическата корона, но и върху надеждите на цялото човечество, че все пак предстоят по-добри времена. Космически времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
кео стана? дадоха ти оше три дена да ядеш това което не се яде, а после ? кво праеиш? пак в ъгъла при другите неудачници или ... ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Щом някой умен и можещ човек успее да надигне глава над сивата тълпа, всички комплексари веднага ще се опитат да го стъпчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 6
panther
преди 3 години
И ква стана тя. Много хвалби и пак греда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Злобни, завистливи, уверени, че някой все им е виновен за жалкото си биологично съществуване, мързеливи, неуки...Разбира се, мразещи всички успешни хора. Особено ако са от Белия свят.Ing5rov, не завиждай толкова, за да може да взимаш по-дълго време пенсийката си на старшина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 4
panther
преди 3 години
Момчета, стария хъш да ви рече. Едно време комсомолските секретари бяха много прости и много нагли. Вземете за пример Пастирчо Плювналиев (Фурнаджио-лопатов). Ама вие ги биете здраво и по двата показатела. Евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
Sokratus
преди 3 години
Агент 007, не се хаби за членовете на клубЪТ! На тях бръмбарите им говорят, а си мислят, че мислят! Важното е, че Мъск доказва на целият свят, че ако искаш и можеш ще постигнеш това което правиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
да не забравяме и Стенли Кубрик ... че без него нямаше да стъпят на Луната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
"...а на Мъск не можеш копче да кажеш , с лични средства , абсолютно лични !!!"Ти му държиш портфеля , налЕ ?! : ))) ей , много насериозно си се взел като *** , чак преиграваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 12
ing5rov
преди 3 години
"Преди половин век САЩ изпратиха астронавтите Нил Армстронг и Бъз Олдрин на Луната,...След като победиха Съветския съюз по отношение на стъпването на човешки крак на Луната, САЩ останаха без ясна цел и космическата им програма зацикли."Мхм , блумбърг явно смятат читателите на Инвестора за бавноразвиващи се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
е па компания за изтрелване на ракети , какви да наеме ... ?! фермери и хора от чистота ли ... ?! ... :))) ... ми нормано е да търси топ специалисти работили по ракетни програми , а къде са работили тези хора ако не в lockheed martin , boeing , raytheon , bae systems , northrop grumman , general dynamics ... там където активно разработват ракетни системи и още около 500 фирми които човъркат в тази област само в усато ... :))) ... по въпроса кой къде и какво работи и дали може да работи в друга фирма на сходна позиция и при какви условия става това .... много дълга и безсмислена тема под тази новина ... ако е било лесно да се направи да се връщат и използват повторно , потретено , почетвъртено ускорителите и капсулите да са го направили другите ... ама не са ... :))) ... има интервюта из мрежата с Мъск от преди 10-12-15 години ... какво иска да направи ... позяпай ... дали е успешен ... хммм ... boeing досега са усвоили $4,5млрд и още нямат готова капсула ... :))) ... не че няма да имат , сигурно ще имат ... сам прецени ... фъркат ли му ракетите на Мъск ?! ... приземяват ли се ... ?! праща ли капсули с товар до МКС и ги връща ... ?! НАСА плаща на свършена работа , в хамериката не обичат да трошат пари много-много , м/у другото НАСА плаща и на роскомикс също . просто Мъск го прави в пъти по бързо и евтино . ракетите му са за многократна употреба - около 5 пъти вече новите модели и ги изработва за по 3 месеца в това число и капсулата . докато роскомикс изработват една ракета и капсулата союз за по една година и са за еднократна употреба ... :))) ... не бил ефективен и успешен ... :))) ... колко да съм предубеден според теб ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още