IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днешният полет на SpaceX може да се окаже прелюдия към нова епоха

Транспортирането на астронавти с капсулата Dragon до МКС ще доближи Илон Мъск с една стъпка до заветната му цел – началото на колонизирането на Марс

13:54 | 27.05.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

Фокусът към частния сектор

През последните години САЩ постепенно изградиха нова връзка при космическите проучвания между правителството и частния сектор. През 2004 г., две години след като Мъск основава SpaceX, Вашингтон заключва, че бизнесът трябва да играе по-голяма роля от преди. „При решенията на НАСА предпочитаният избор за оперативни дейности трябва да бъде се основава на конкурентни договори с частни и нестопански организации“, посочват от Вашингтон.

През изминалото десетилетие се наблюдава истинска експлозия от частни инвестиции в космически разработки.

В проучване икономистът Матю Уейнзиръл посочва, че в периода 2010-2019 г. се забелязва значителен ръст на броя на компаниите, които изпращат товари до космоса, извършващи дистанционно наблюдение и такива, които извършват анализи на околоземната орбита и Слънчевата система. Увеличава се и интересът на частния сектор към колонизирането на Луната и Марс, изграждането на мрежа за космически туризъм и извличането на ресурси от астероиди и други космически обекти.

Сред тези компании Уейнзиръл посочва и SpaceX.

dragon dragon

Капсулата на SpaceX Dragon. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Инвестициите в космически стартъпи се увеличават до около 2,5 млрд. долара годишно през 2015-2016 г. от близо 500 млн. долара годишно през предходното десетилетие.

Глад за печалба

Транспортирането на астронавти до МКС от Dragon ще засили търговския интерес към космоса и ще стимулира пазарните сили, които вече действат. Необходимо е да се определи готовността на бизнеса да инвестира в космическа търговия, както и да се разпределят по най-разумния начин ресурсите и капиталът. Трябва да бъдат насърчавани иновациите, за да се постига напредък.

Ще са необходими инвеститори и предприемачи. Те ще търсят печалбата, обещана от космическата търговия, но ще трябва да приемат и големия риск, който крие това начинание. Ако Мъск успее днес, рискът, пред който са изправени, ще намалее.

Въпреки нуждата от по-голяма роля на частния сектор в космоса остава необходимостта от осигуряването на основни правила и структура от страна на правителствата.

Публичната политика в космическото пространство е едва в зародиш. Например космическите отломки в земната орбита могат да нанесат значителни щети на частната собственост. Трябва да се реши този проблем, например чрез възлагане на права на собственост или чрез облагане с данък.

Мрачният фон на това очаквано историческо постижение е пандемията от коронавирус, отнела стотици хиляди животи по света, опустошавайки икономиките, включително и тази на САЩ.

Полетът на SpaceX до МКС може да хвърли лъч светлина не само върху стремежа на САЩ да си върне космическата корона, но и върху надеждите на цялото човечество, че все пак предстоят по-добри времена. Космически времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
я изброй десетина значими съветски постижения без да ползваш викито да те видя ... :))) ... щото руски нема поради ред причини , в това число не само икономически ... той човекът не е длъжен да знае история отпреди 40-50 години ... единственото дето им се брои в момента на руснаците , е че създадоха глонас и го поддържат , доколко обаче е постижение голямо е спорно , но все пак ... не го може всеки ... другото я да те чуя политкоректно , да не кажеш после че не се изслушваме ... :))) ...а на Мъск не можеш копче да кажеш , с лични средства , абсолютно лични !!! подчертаваме дебело и екип от 500 човека в началото създаде и построи ракета за извеждане на кораби до МКС ... на три поредни провала не се отказа и постигна успех ... без субсидии и без държавна помощ ... чак после започва да получава пари за развитие от НАСА и пак са по-малко с няколко милиарда от това дето НАСА е платила на роскомикс за качване на товари и астронавти ... за 10-12 години е взел около $3,1млрд и го виж къде е , а виж роскомикс къде са . не са мръднали и на сантим от 40-50 години ... само мултики ... и ще , ще , ще ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Zlato
преди 3 години
Какво толкова е постигнал тогава? Да натъпчеш една фуния с нефт и да запалиш фитила са го правели още преди 50-70 години. С тази технология няма да стигнем до Марс никога :-)Да не говорим, че американците в опитите си да изкарат "свободния" пазар свободен, спряха да дават пари на НАСА и почнаха да ги дават на "частни" компании. 10-11 години трябваше експерти от НАСА да обясняват на Мъск и Боинг как се правят ракети, а САЩ да наливат пари в ямата Спейс Х. Дано поне шоуто довечера да си го бива :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 3 години
викаш докато не счупи нютонивите закони, никъв не е... *** как ви намират само, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 3 години
днес ще бъде забит последния пирон в ковчега на роскосмос... и за всичко това е виновен режима е кремъл! .. дано някой ден отново да са силата която бяха преди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Не можеш, що имаш къса памети и се информираш само от политкоректни медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
mvr0306
преди 3 години
Да изброявам ли постиженията на САЩ в Космоса за последните 50год? Мисията Вояджър 1 и 2, космическия телескоп Хъбъл, марсоходи, сонди до комети, доста мисии до външните планети вкл. и Плутон, програмата за космически совалки... А дай да видим постиженията на другата страна - освен една станция МИР друго по-съществено не мога да отбележа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
panther
преди 3 години
Нова епоха дрън дрън. Постижения ниво 1970. Половин век застой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Zlato
преди 3 години
Докато не се научи как да изстрелва астронавтите без да изгария стотици тонове гориво даже и стъпка минус едно не е към колонизацията на Марс. Иначе ще гледаме шоуто довечера.Транспортирането на астронавти с капсулата Dragon до МКС ще доближи Илон Мъск с една стъпка до заветната му цел началото на колонизирането на Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още