IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на наследника на Samsung е под въпрос въпреки усилията срещу Covid-19

Компанията положи огромни усилия, за да помогне на Южна Корея да се пребори с коронавируса, но това не изчиства напълно имиджа на Лий Дзие Юн

14:37 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Представители на Samsung подчертават, че основната цел на компанията е да се бори с болестта, да спасява животи и да защитава служителите си, като отхвърли всички предположения, че действията са свързани с изслушването. Освен че е изпратила свой персонал на помощ, компанията трансформира обучителен център в място за лечение и дори раздаде безплатни смартфони на пациентите, поставени под карантина.

„Samsung Electronics се присъединява към глобалната битка срещу Covid-19 за защита на здравето и безопасността на нашите служители, клиенти, партньори и местни общности“, посочва компанията в изявление. „Програмата за умни фабрики и други глобални инициативи на Samsung Electronics нямат нищо общо с продължаващите съдебни производства по случая със заместник-председателя Лий Дзие Юн. Нашите усилия да ограничим разпространението на коронавируса винаги са били, за да помагаме на нашите служители и техните семейства, които са засегнати от тази пандемия, както всички ние взети заедно“.

Samsung играе необичайно важна роля в икономиката на Южна Корея. Трансформацията на страната в технологична сила се дължи д голяма степен на управляваните от фамилии конгломерати. Тези гиганти са „чудодейни стълбове“ на икономиката и включват LG, Hyundai и SK. Те подкрепят правителствени инициативи в продължение на десетилетия, ръководейки усилията за модернизация, които създадоха световни лидери в различни области.

Най-големият от тези играчи е Samsung. 82-годишният конгломерат е едновременно символ на технологичния и дипломатическия възход на страната, както и показател според мнозина за всчико, което не е наред с икономиката днес – непреодолимото господство на шепа династии.

В рамките на сегашната драма Лий е на преден план. Одобрението му според независими проучвания се е повишило, откакто конгломератът започна да действа през март, след призив от страна на правителството. Ключовите думи в търсенията в интернет в Южна Корея, включващи Лий, в периода от януари до април са „вирус“ и „управление“, сочат данни на Global Bigdata Research. Те изместват чак след 30-та позиция термините, свързани с разследванията.

Рейтингът на Лий в проучванията на Global Bigdata растат от началото на пандемията. Той спадна до 9,77% през първите два дни след публичното извинение, под средно 16,37% през 30-те дни преди това. Но негативните отзиви също потънаха до 20,6% от 44,2%.

Най-непосредственото предизвикателство пред Samsung е как да задържи сегашния си лидер свободен във времена на особена несигурност. Независимо от резултата от това изпитание, по-дългосрочните схващания за управляващите фамилии могат да зависят от общението на Лий да превърне Samsung в корпорация в обичайния смисъл. Някои смятат това за първа стъпка към оттеглянето на династиите чрез прекъсването на линията на наследяване, следвана в продължение на десетилетия. Други предполагат, че Samsung ще намери някакъв друг начин семейството на Лий да запази контрола. Това е така, защото нещата не зависят от Лий, а от акционерите и борда на компанията.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още