IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на наследника на Samsung е под въпрос въпреки усилията срещу Covid-19

Компанията положи огромни усилия, за да помогне на Южна Корея да се пребори с коронавируса, но това не изчиства напълно имиджа на Лий Дзие Юн

14:37 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Изненадващото изявление получи обществена подкрепа, както от управляващите, така и от опозиционните партии, включително от председателя на Комисията за справедлива търговия. Но експерти и учени отправиха критики срещу коментарите на Лий, посочвайки, че те са лишени от съдържание. Това е така, защото изказването беше направено точно преди крайния срок, определен от вътрешния надзорен орган на Samsung за подобно извинение. Независимата комисия, създадена тази година, след като съдия постави под въпрос мерките на Samsung за предотвратяване на законови злоупотреби като даването на подкупи, оцени извинението на Лий като „смислена“ постъпка, но поиска повече подробности.

„В миналото Samsung никога не е правила толкова много“, за да отговори на критиките към конголмерата, коментира Кюнгму Лий, професор в Сеулския национален университет. „Като най-големия конголмерат в Южна Корея, благодарение на начина, по който допринесоха за справяне с кризата с Covid-19 и се извиниха за миналите нарушения помогна за смекчаване на обществените настроения и подобряване както на имиджа на компанията, така и на нейния наследник“.

Това е важно, защото подозренията към съдебната система в Южна Корея са сериозни. През последното десетилетие поне половин дузина високопоставени магнати от индустрията бяха осъдени на затвор заради корупция, само за да бъдат смекчени или намалени затворническите срокове – включително на бащата на Лий.

Дори президентът Мун Дже-ин, който пое властта с обещанието да разчисти нарастващите корпоративни злоупотреби, се бори с общественото възмущение, след като съдия в първия процес на Лий неочаквано го освободи след само година затвор. При спирането на присъдата на Лий, съдията стигна до заключението, че милиардерът не е могъл да устои на исканията от тогавашния държавен глава и че по-голямата част от отговорността се носи от държавните служители. Пак Кън-хе, която беше свалена от поста през 2017 г., отрече да е взимала пари за себе си.

Параноята за влиянието на гигантите продължава в рамките на втората фаза от изслушванията на Лий, която започна в края на миналата година, след като Върховният съд отмени решението на долна инстанция да спре присъдата на магната и нареди повторно разглеждане. Изслушването на Лий се бави с месеци, тъй като прокурорите твърдят, че един от съдиите в апелативния съд, който наблюдава делото, е предубеден и е склонен да гледа по-леко на обвиненията.

„В Южна Корея общественото мнение често влияе върху съдебните процеси и отменянето на присъдите“, коментира Хео Пи-сьок, главен изпълнителен директор на Midas International Asset Management. “Въпреки че Samsung е изправена пред няколко критични ситуации, тя се опитва да отправи молба за помилване от обществото“, посочва той, визирайки не само усилията, свързани с Covid-19, но и извинението на Лий.

Подходът на Лий и Samsung към изненадващо появилия се коронавирус в много отношения се отличаваше от този на другите. Известният филантроп Бил Гейтс и съоснователят на Alibaba Group Holding Джак Ма дариха милиони или предложиха техническо съдействие. Други, като Джеф Безос се изправиха пред обществени критики, че компаниите им излагат работниците си на риск, ето защо фокусираха усилията си защитата на работната сила. А технологични корпорации се присъединиха към производителите по света, които се опитаха да се справят с недостига на маски и респиратори.

Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още