IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon отваря нова глава в историята си

Великият стратег Безос трябва да направи още една домашна, за да стане наистина най-великия предприемач и сега ще има предостатъчно време за това

08:14 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP

Amazon вече бе родил идеята за облака - в началото на хилядолетието. Служителите на Amazon Крис Пинкъм и Бенджамин Блек представиха идеята си за „инфраструктурна услуга за света“ в бележка пред Безос. Шефът на Amazon е поискал повече информация - и даде зелена светлина.

Днес, според консултантската компания Cabalys AWS е лидер на пазара с дял от 32 процента, следван от Microsoft Azure с 19 процента и Google Cloud със седем процента. Състезанието обаче не е приключило. Нови доставчици като Alibaba и Huawei са особено успешни на пазарите на растеж като Китай. Компютърни компании, които преди това са били отписани, като Dell, HPE или Lenovo, също навлизат на пазара. Вместо да продават своя хардуер както преди, сега те отдават под наем сървърите и другата си инфраструктура като услуга.

Може ли Amazon да стане добър гражданин?

Колко важен е AWS за Amazon показват не само продажбите, но и Анди Джаси, който като бивш шеф на AWS ще ръководи цялата група в бъдеще. Джаси вече има трудната задача да върви по стъпките на Безос и извън неговата сянка едновременно. Предизвикателствата пред него ще бъдат много различни от онези, които Безос трябваше да управлява. Проблемът на Amazon вече не е, че анализаторите не вярват, че компанията ще печели или ще расте.

Напротив, Amazon стана толкова богата и мощна, че най-голямото предизвикателство е да получи „License to Operate“, социалното приемане на собствения бизнес модел. В САЩ обслужващият профсъюз Teamster все пак иска да започне нова офанзива, за да овладее складовете на Amazon.

Президентът на САЩ Джо Байдън постави Лина Кан начело на федералната търговска комисия, а преди години тя написа: Джеф Безос „е изградил империята си със средства, които преди 50 години биха били незаконни“. Сега Кан иска по-внимателно да бъде проверено поглъщането на MGM - и Amazon реагира агресивно, както обикновено, с петиция за пристрастия срещу нея. И в Европа защитниците на данните и надзорните органи разглеждат все по-отблизо практиките на Amazon.

Джаси ще трябва да отдели много повече време за поддържане на отношения с политици, профсъюзи и регулатори, отколкото предшественика си. Безос вече ясно заяви в какво вижда задачата на Джаси: Основателят иска Amazon да се промени, от група „с най-големия фокус в света върху клиентите“, в „най-добрия и сигурен работодател в света“, както пише Безос в писмо до акционерите през април.

Това ще бъде дълъг път. Според статия на Bloomberg, която не бе отречена, Amazon вече е преминал към не само проверка на шофьорите по доставка на свободна практика за тяхното представяне с помощта на компютърен софтуер, но и автоматично да уволнява онези от тях, които се представят под средното ниво.

Стивън Нормандин, например, шофира през Финикс с колеги и пакети в багажника на колата си в продължение на четири години като шофьор по договор за Amazon. След това един ден той получава компютърно генериран имейл. Алгоритмите, които са изследвали ежедневната му дейност, са решили, че той не си върши работата достатъчно добре. 63-годишният ветеран от армията е бил уволнен от машина.

Нормандин е бил зашеметен. Той гледа на себе си като на „момче от старата школа“, което „дава 110 процента за всяка работа“. Нормандин казва, че Amazon го е наказвал за неща, над които той не е имал контрол, като заключени входове в жилищни комплекси. Уволнението го е ударило силно.

Джаси ще трябва да промени много, за да направи Amazon не само успешна, но и приятелски настроена компания.

Бившият директор на изследователската дейност на Amazon Вайгенд е убеден в управленските качества на Джаси, мъжът е бил почти сянката на Безос в продължение на години. Но междувременно „корпоративната култура на Amazon се превърна в култ“, казва Вайгенд. Няма култ към личността като този, преобладаващ във Facebook около Марк Зукърбърг. Вайгенд: „Безос просто би се подиграл с това.“ Но култ около правилата за управление, създадени от Безос, има. Сега Джаси ще трябва да се откъсне малко от тези правила, за да доразвие Amazon.

Вайгенд е убеден, че Безос няма да попречи на своя наследник. „Джеф не е от типа, който ще управлява своя главен изпълнителен директор. А и вече имал други интереси: „Сега той се възнаграждава с полета си в космоса, което винаги е било най-голямата му мечта и, уау, това наистина е голям подарък, който той си дава“.

Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още