IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогата на шефовете: работата от дистанция може да продължи две години

Все повече мениджъри са притеснени, че служителите могат да се чувстват изолирани от корпоративната култура

08:31 | 25.08.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Има хора, които работят от вкъщи, като всички нас, от доста време, и твърдят, че заради навика, ние сме свикнали и промяната е трудна“, посочва Брадфорд.

Той е съгласен с тези аргументи, но също така казва на служителите, че трябва да мислят за организацията като цяло. „Един човек може да е много продуктивен у дома, но новият служител, който се опитва да разбере културата и се опитва да се развива, може наистина да се сблъска с трудности“, твърди той.

Работодателите опитват различни тактики, за да улеснят завръщането в офисите. Някои, като юридическата кантора Schwabe, Williamson & Wyatt, базирана в Портланд, Орегон, правят постепенно отваряне на офисите си, давайки възможност на служителите да свикнат с пътуването, с носенето на официално облекло и общуването с колеги отново на живо. „Отнема много повече време“ да се подготвим за работа, отколкото мнозина си спомнят, коментира Грациела Гомес Каугър, която е главен изпълнителен директор на фирмата.

Други са предоставили подробни описания на новата офисна обстановка и протоколи, за да се опитат да намалят притесненията. Държавната Abu Dhabi National Oil Co. е започнала да връща служителите в офисите си в Обединените арабски емирства миналото лято. Компанията е установила, че първоначално много от работниците ѝ са били несигурни и притеснени за това какво ги очаква, твърди Кони Джъдж, старши съветник по културата и ангажираността на служителите.

Лидерите на компанията се опитват да демистифицират корпоративната среда чрез съобщения, графики и анимации, обясняващи новите протоколи за безопасност. Компанията е провела сесии преди и след датите на връщане, за да чуе притесненията и да отговори на въпроси. Фокусът е бил както върху дължината, така и върху цвета на посланията, изпратени до служителите. „Хората са в различно психическо и физическо състояние и е важно да го осъзнаем“, коментира Джъдж.

Много работници все още са нетърпеливи да видят отново офисите, твърди Каугър, главният изпълнителен директор на Schwabe, където работят около 400 души в Северозапдната част на САЩ.

Нейната фирма е отложила задължителното връщане в офиса поне до ноември, въпреки че Каугър твърди, че в крайна сметка иска служителите да се върнат в офисите, за да помогнат на местните градове да се възстановят икономически и да се увери, че колегите се учат едни от други.

„Не можем да държим офиса затворен за неопределено време“, коментира тя. „Просто не можем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Замазват - истинското притеснение е, че като прекараш по-голямо време в хоум офис, ставаш НЕПРОДУКТИВЕН, мързелив, неучастващ активно в развитието на фирмата, социален аутсайдер...общо взето - медуза. Това е изключително вредно и за фирмата и за човека и за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не можеш да спестиш от качествени машини , не можеш да спестиш от добра локация за магазин ... от персонал можеш ВИНАГИ да спестиш ... :))) ... има непрежалими , незаменими няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
струва ми се термина го бъркаш с друго нещо. за това което говорят си го представи като общия начин на работа и взаимотношения във фирмата... и т.н.т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
На такова интервю директно ставам и си тръгвам. Вярно че кандидатствам все за старши / експертни позиции (последните 13-14г съм на такива), но някой да почне да ми увърта просто ме губи. За "талант" е несериозно да отидеш в такава компания. В крайна сметка това се знае и дори и в биография и трудова книжка не трябва да го има да не се излагаш после. Аз като наемах хора (8г) гледах кой и къде е работил и как му се е развивал ИТ пътя. Ако видя грешна стъпка ведага питам каква е била причината. Ако не получа смислен отговор съответния кандидат става "резерва". Никой не иска да е резерва и има някои компании (на скоро ги и купиха/обединиха) се чудя как съществуват само с джуниър-и и неоринтирани ИТ-а, особено на нашия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Не ми се е налагало. Имам перманентен хоум офис.Но ако искат, да ме пробват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Аз лично в една.Тая култура е измислена от разни мениджъри, които имат твърде малко работа, за твърде много пари или са ги мачкали като деца и сега си го изкарват на персонала. Колко народ махнаха, щото иска да си го слага в персонала? Това ли е корпоративната култура? В тая статия се говори, че щели да им вземат талантите, защото други фирми щели да ги наемат, ми познай, ако даваш пари и не се гавриш с хората, те просто ще си работят за теб. В ИТ индустрията много обичат (някои фирми) да пишат 4-5к лв заплата, отиваш на интервю и се почва - ами ти това не знаеш, онова не можеш (нищо, че го е нямало в обявата), на ти 2к лева, пък после ще я вдигнем. След 1 година ти напускаш, а те ревът, че няма кадри. Ми няма да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
оо да така ще стане... очевидно и ти не си започвал нова работа скоро... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
nikiangel
преди 2 години
Духа е пуснат от бутилката. Видя се че може и с перманентна работа от вкъщи.И ако някой манагерастки *** почне да се натяга и да извива ръце за връщане в офиса, талантите просто ще сменят работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
в колко корпорации си работил? да разбереш "корпоративна култура" е доста важно... и наистина е трудно от разстояние, да не кажа невъзможно.Първите 6 месеца трябва да си в офиса, после може и по рядко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Каква "корпоративна култура"? Лижеш *** на някого, за да се издигнеш, защото масата фирми нямат ясни критерии за повишение. Аз бях вкъщи година и половина, сега съм в офиса и след някоя друга седмица, пак се връщам у нас, защото не виждам смисъл да стоя в офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още