IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои компании работят по изграждането на метавселената?

От Facebook до Tencent - технологичните гиганти по света залагат на новата платформа

10:58 | 02.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Миналата седмица Facebook промени името си на Meta Platforms, за да подскаже, че се фокусира върху метавселената, която смята, че ще бъде наследник на мобилния интернет.

Метавселената е свързана с идеята за споделена виртуална платформа, до която потребителите ще имат достъп през различни устройства и където ще могат да се придвижват в дигиталната среда.

Още преди главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да представи демоклиповете, включващи огромни роботи и дигитално пътуване във времето до древен Рим, десетки компании вече подготвяха софуер и хардуер за това дигитално бъдеще, пише Ройтерс.

От пълното реализиране на концепцията може да ни дели цяло десетилетие, а то ще изисква сътрудничество между технологичните гиганти. През юни инвестиционната компания Roundhill Investments създаде борсово търгуван фонд (ETF), който да следи и да печели от строящите метавселената. Часове преди Facebook да обяви ребрандирането си, друга фирма пусна собствен ETF, свързан с метавселената.

Ето и част от компаниите, които играят роля в изграждането на този нов дигитален свят:

ROBLOX

Платформата за видео игри Roblox Corporation, която стана публична тази година, вижда метавселената като място, в което „хората могат да изпитват милиони 3D преживявания, за да учат, играят, създават и да се социализират“.

Roblox се опитва да дава на потребители и разработчици различни начини за създаване на дигитални светове. Главният изпълнителен директор на компанията е говорил за бъдещето на пазаруването и бизнес процесите през платформата, която има собствена виртуална икономика, изградена на базата на собствената ѝ валута Robux.

MICROSOFT

При представянето на един от финансовите отчети на Microsoft тази година главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията работи по изграждането на „корпоративна метавселена“, в която дигиталният и физическият свят се сливат чрез нейните предложения.

Microsoft, която притежава Xbox и играта за изграждане на светове Minecraft, също е ключов играч в гейминг света. Лидерът на Xbox Фил Спенсър е говорил за плановете на фирмата, свързани с „метавселена или изграждането на смесена реалност“.

FACEBOOK

Facebook, която ще започне да се търгува на борсата като Meta Platforms от 1 декември, заяви, че иска да бъде разглеждана като компания за метавселена, а не като такава за социални мрежи. Технологичният гигант, който има около 3 млрд. потребители, инвестира значително в добавена и виртуална реалност, като изгражда своята виртуална среда Horizon, достъпна през нейните очила Quest.

NVIDIA

Производителят на компютърни чипове Nvidia изгради платформата си Omniverse за свързване на 3D светове в споделена виртуална вселена. Тя твърди, че Omniverse, която е използвана за проекти като създаването на симулатори за реални сгради и заводи, е базата, върху която метавселената може да бъде изградена.

UNITY

Unity Software, която разработва софтуер за дизайн на видео игри, е друга компания, която може да продава инструменти или технологии, предназначени за изграждането на метавселената.

SNAP

Собственикът на Snapchat – Snap, отдавна създава персонализирани аватари и филтри с добавена реалност, за да наслагва дигитални образи върху такива от реалността. Тази година тя представи първите си очила с истинска добавена реалност, които са достъпни за експерименти от страна на разработчици, които създават преживявания за потребителите на устройството.

AUTODESK

Компанията за облачен софтуер Autodesk създава програми, използвани от архитекти и инженери за проектиране и изграждане на сгради и продукти. Нейният софтуер се ползва и за създаването на виртуални светове за гейминг и развлечения.

TENCENT

Китайският технологичен гигант Tencent Holding е най-голямата компания за видео игри в света по приходи. Тя има дялове в големи студиа като Epic Games и Activision Blizzard. Тази година South China Morning Post писа, че Tencent е регистрирала редица, свързани с метавселената, търговски марки за своята социална мрежа QQ.

EPIC GAMES

Epic Games е компанията, стояща зад феномена Fortnite, която се пренесе отвъд основната игра към социални преживявания като партита за танци и виртуални музикални концерти. Потребителите плащат, за да обличат аватарите си в различни костюми и могат да изграждат собствени острови и игри. Epic също така притежава платформата Unreal, която се ползва за разработката на игри и други визуални ефекти.

Главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини е отявлен критик на големи платформи като Apple и Google. Той твърди, че метавселената ще трябва да бъде пространство за общо участие.

AMAZON

Гигантът в онлайн търговията Amazon.com, който е и най-големият доставчик на облачни услуги в света и има редица медийни предложения, също е смятан за потенциален играч в метавселената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
добре, че са ги листвали всички мета-***. един ден ще им се стъжни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още