IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато криптоизмамите превземат Instagram

Измамници крадат идентичности, за да движат фалшивите си криптосхеми

21:31 | 03.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Източникът, който живее в Тексас, твърди, че един от преструващите се на Салман е започнал да го убеждава да инвестира 500 долара във фалшива платформа за търговия, която показва, че инвестициите му нарастват до шестцифрени стойности. Когато той поисква да си изтегли пари, са му поискани допълнителни средства за покриване на несъществуващи такси и комисиони. В крайна сметка човекът губи 20 хил. долара в схемата.

Повсеместен проблем

Военният ветеран Боб Куркджиян първо забелязва измамниците в Instagram, докато служи в Афганистан през 2019 г. Куркджиян казва, че е използвал акаунта си, за да поддържа връзка със съпруграта и децата си почти ежедневно докато е зад граница.

„Редовно установявах или чрез приятели, или сам, че хора взимат снимки от профила ми и създават нови профили с име, подобно на моето“, обяснява той. „А това се случи може би около 40 пъти“.

Куркджиян твърди, че измамниците често крадат негови снимки в униформа. Въз основа на информацията в биографията в акаунта му, той смята, че те са ползвани всичко събрани, за да мамят други хора за пари.

Инстаграм инфлуенсърката Бранди Морган посочва, че се бори с фалшиви акаунти от години. Бранди твърди, че е създала истинския си профил @MsBrandyMorgan, за да се свързва с други жени в технологичния свят.

„Нямаше много жени, показващи програмиране или кодиране в Instagram, така че това беше оригиналната история зад акаунта“, коментира Морган. По време на интервютата си пред CNBC за тази статия, тя посочва, че е имала над 50 лъжливи профила в Instagram. Въпреки че измамниците на Салман и Куркджиян често са ползвали някакви вариации на имената им, при Морган често не са го правили, което ги прави много по-трудни за намиране.

„Много пъти мои последователи ми изпращаха: „Този човек или тъкмо се свърза смен, или тъкмо видях твоя снимка в този акаунт“ – това е начинът, по който обикновено ги намирах“, казва Морган.

Проблемът се оказва толкова голям, че тя добавя специална секция в Instagram акаунта си, озаглавена „Фалшиво“, с видеоклипове, обясняващи проблема на нейните 56 хил. последователи.

Когато истинските акаунти бъдат закрити

Един ден, когато влиза в Instagram от своя iPad, докато е в Афганистан, Куркджиян научава, че истинският му профил е закрит.

„Изскочи съобщение, казващо, че Instagram вярва, че съм нарушил условията на услугата“, казва Куркджиян. Спирането на профила е особено стресиращо за него, защото той го използва, за да поддържа връзка със семейството си докато е на служба в чужбина.

Той следва инструкциите на Instagram, за да докаже, че е истинският Боб Куркджиян, като предоставя копие от паспорта си, както и други документи, но твърди, че нищо не се е случило докато CNBC не са се свързали с пиар екипа на компанията, за да обяснят объркването. По-малко от седмица след това Куркджиян казва, че акаунтът му се завръща активен без никакво обяснение от компанията.

Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още