IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато криптоизмамите превземат Instagram

Измамници крадат идентичности, за да движат фалшивите си криптосхеми

21:31 | 03.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Мили Бърст, уеб разработчик в Нидерландия, която твърди, че е докладвала хиляди нарушители в Instagram за повече от три години, също се сблъсква със закриване на собствения си профил през 2019 г., след като сигнализира за множество фалшиви.

Като фрилансър Бърст използва акаунтаси, за да рекламира работата си пред бъдещи клиенти и казва, че е била „ядосана“, когато е установила, че няма начин да говори директно с Instagram, така че и тя, и нейният съпруг са се насочили към LinkedIn.

“Съпругът ми откри хора, които работят в Instagram – някаква жена, която беше от служителите на Instagram, и им изпрати много имейли“, твърди Бърст. Когато един служител отговаря, че иска да помогне, Бърст си получава обратно профила – след шест седмици борба. 

След като е таргетирана толкова много пъти от криптоизмамници, тя добавя отказ от отговорност в уебсайта на бизнеса си, обяснявайки, че снимките ѝ са били откраднати, за да се създадат фалшиви биткойн акаунти, допълвайки: „Не съм трейдър или инвеститор“.

Какво се случва днес

Сега криптоизмамниците се простират дори извън Instagram. Салман твърди, че има десетки измамни профили, които предлагат криптовалути в TikTok, a Морган коментира, че съшо е открила няколко свои фалшиви акаунта в платформата.

Когато от CNBC се свързват с TikTok със списък с преструващи се на Салман и Морган, компанията премахва всичките на Морган и част от тези на Салман.

В изявление TikTok посочва: „Борим се да защитим интегритета на нашата платформа и автентичността на нашата невероятна общност, ето защо премахваме акаунти, които очевидно се преструват на други и насърчават хората да докладват съдържание, или профили, които вярваме, че нарушават Насоките на общността ни“.

Въпреки това част от фалшивите профили на Салман остават активни, а още се появяват след прегледа, който TikTok прави.

Посланието от експертите по киберсигурност е просто: когато потребителите на социални мрежи пускат съдържание публично, то лесно може да бъде откраднато, а личната ви информация е ценна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още