IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous обявиха кибервойна на Русия. Ето какво постигнаха

Други групи също твърдят, че атакуват руски цели

09:24 | 19.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Преди повече от три седмици популярен акаунт в Twitter, наречен „Anonymous”, обяви, че групата активисти в сянка, който стои зад него, обявява „кибервойна“ на Русия.  

Оттогава профилът, който има повече от 7,9 млн. последователи, около 500 хил. от които привлече от началото на руската инвазия в Украйна, пое отговорност за деактивирането на известни руски правителствени, медийни и корпоративни уебсайтове, както и за разкриването на данни от звена като Роскомнадзор – федералната агенция, отговорна за цензурирането на руските медии, пише CNBC.

Но верни ли са всички тези твърдения?

Изглежда че да, по думите на Джеремая Фоулър, съосновател на компанията за киберсигурност Security Discovery, която е работила с изследователи от уеб компанията Website Planet, за да се опитат да потвърдят твърденията на групата.

„Anonymous доказаха, че са много способна група, която проникна в някои цели, записи и бази данни с висока стойност в Руската федерация“ пише той в доклад, обобщаваш констатираното.

Хакнати бази данни

От 100 руски бази данни, които са били анализирани, 92 са били компрометирани, посочва Фаулър.

Те принадлежат на търговци на дребно, руски интернет доставчици и междуправителствени уебсайтове, включително на Общността на независимите държави (ОНД) – организация, съставена от Русия и други бивши съветски страни, създадена през 1991 г. след падането на Съветския съюз.

Много файлове на ОНД са били изтрити, стотици папки са били преименувани на „putin_stop_this_war” (путин_спри_тази_война – бел. прев.), а имейл адреси и административни идентификационни данни са били разкрити, посочва Фаулър. Той оприличава случващото се на злонамерените MeowBot атаки от 2020 г., които „нямаха никаква цел освен злонамерен скрип, който изтри данните и преименува всички файлове“.

Друга хакната база данни е съдържала повече от 270 хил. имена и имейл адреса.

„Ние знаем със сигурност, че хакерите са открили и вероятно са получили достъп до тези системи”, казва Фаулър. „Не знаем дали данните са свалени и какво планират хакерите да правят с тази информация“.

Други бази данни са съдържали информация за сигурност, вътрешни пароли и „много голям брой“ тайни кодове, които отключват криптирани данни, допълва той.

Що се отнася до това дали това е работа на Anonymous, Фаулър казва, че е следвал твърденията на групата и „времето съвпада перфектно“.

Хакнати телевизии и уебсайтове

Twitter акаунт, наречен @YourAnonNews, твърди също, че е хакнал руски държавни телевизии.

„Бих отбелязал това като вярно, ако бях проверяващ фактите“, казва Фаулър. „Моят партньор в Security Discovery Боб Диаченко всъщност засне държавна емисия новини на живо в уебсайт и засне екрана, така че успяхме да потвърдим, че те са хакнали поне една емисия на живо с проукраинско съобщение на руски“, посочи той.

Акаунтът също така твърди, че е хакнал уебсайтове на големи руски организации и информационни агенции, като тези на енергийната компания „Газпром" и държавната новинарска агенция RT.

„Много от тези агенции признаха, че са били атакувани“, коментира Фаулър.

Той нарече „супер лесни“ атаките за отказ на услуга, които имат за цел да деактивират уебсайтове, като ги заливат с трафик. Тези уебсайтове, както и много други, бяха спрени в различни точки в последните седмици, но се твърди, че са били атакувани и от други групи, включително от 310-те хил. дигитални доброволци, които се включиха в Telegram акаунта “IT Army of Ukraine” (ИТ армията на Украйна – бел. прев.)

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Тези, ако ще бъдат интернет Робин Худ, нека да хакнат сметките на незаконно забогатели и да раздадат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още