IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са атакували германското дружество на „Роснефт“

Компанията внася около една четвърт от целия внос на суров петрол в Германия и има дял в три рафинерии в страната

15:27 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO</em></p>

 Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Германският филиал на руската енергийна компания „Роснефт“ е станал обект на хакерска атака. Според съобщения в медиите зад атаката стои хакерската група Anonymous, която след началото на руската инвазия застана на страната на Украйна. Твърди се, че колективът е отнел 20 терабайта данни. В нощта срещу неделя дъщерната компания е съобщила за инцидент с ИТ сигурността, пише Die Welt, цитирайки Федералната служба за информационна сигурност (BSI). BSI е предложилa подкрепа при анализа и отстраняването на инцидента и двете страни са в постоянен обмен на мнения.

Органът е отправил предупреждение за киберсигурността и към други участници в петролната индустрия. Досега обаче атаката не е оказала въздействие върху ситуацията с доставките на „Роснефт". Според Spiegel прокуратурата в Берлин вече е образувала производство и е възложила на Федералната криминална служба (BKA) по-нататъшни разследвания.

Тъй като „Роснефт", като важен доставчик на енергия, е един от обектите на така наречената "критична инфраструктура", по закон тя е задължена да докладва за такъв случай на органите. Твърди се, че от съображения за сигурност „Роснефт" е изключила системите си временно, но няма данни за ограничени доставки на тръбопроводите и рафинериите. Въпреки това, според съобщения в медиите, различни процеси са били нарушени, включително възможността за сключване на договори.

Според собствената ѝ информация Rosneft Deutschland е отговорна за около една четвърт от целия внос на суров петрол в Германия през последните години - и има дял в три рафинерии в страната. Управляващ директор на руската компания майка е Игор Сечин, бивш заместник-ръководител на администрацията на руския президент Владимир Путин. Председател на надзорния съвет е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

В края на февруари хакерската група Anonymous вече извърши кибератаки срещу руски медийни портали. На уебсайтовете на държавните информационни агенции ТАСС и „Риа Новости“, на вестник „Комерсант", на приятелски настроения към Кремъл всекидневник „Известия" и на списание „Форбс Русия" в продължение на няколко минути можеше да се прочете послание, призоваващо за прекратяване на руската инвазия в Украйна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още