IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на VPN услуги в Русия се изстреля силно нагоре

Търсенето на виртуални частни мрежи се е увеличило с 2088% спрямо средното дневно търсене в средата на февруари

11:27 | 15.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nelson Ching/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

След като Русия блокира достъпа до водещите социални медийни платформи на Meta Platforms Inc - Facebook и Instagram, търсенето на инструменти за заобикаляне на ограниченията от страна на интернет потребителите рязко нарасна, показват данни на фирма за мониторинг.

Достъпът до Instagram в Русия беше спрян от понеделник в отговор на решението на Meta от миналата седмица да позволи на потребителите на социални медии в Украйна да публикуват съобщения като „Смърт на руските нашественици". Facebook вече беше забранен заради ограниченията, които Москва нарече „ограничения на достъпа до руските медии там“. 

В навечерието на забраната на Instagram търсенето на виртуални частни мрежи (VPN), които криптират данните и скриват местоположението на потребителя, се е изстреляло с 2088% спрямо средното дневно търсене в средата на февруари, показват данни на фирмата за мониторинг Top10VPN.

Русия е обект на безпрецедентни западни санкции заради действията си в Украйна и се затруднява да контролира информационния поток, като задушава чуждестранните фирми за социални медии със забавяне на трафика, а в случая с Facebook и Instagram - с пълни забрани.

Търсенето на VPN услуги в региона вече се беше увеличило, след като руски и украински уебсайтове станаха жертва на кибератаки.

Миналата година Русия забрани няколко VPN мрежи като част от по-широка кампания, която според критиците задушава свободата в интернет, но не успя да ги блокира напълно.

Анализът на данните на Top10VPN на повече от 6000 записа в руския централен регистър на блокираните уебсайтове установи, че в момента в Русия са блокирани 203 новинарски сайта и 97 сайта за обмен на валута и криптовалути.

В понеделник държавният регулатор в областта на комуникациите „Роскомнадзор“ заяви, че броят на кибератаките срещу IT системите и инфраструктурата на руското правителство рязко се е увеличил от 24 февруари насам. Той предупреди извършителите, че кибератаките могат да доведат до наказателни последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ситуацията е такава че даже не може и да избягате от кочинстан... никой от нормалния свят не ви иска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още