IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия поставят под въпрос технологичните ѝ амбиции

Страната няма капацитета и технологиите за производството на модерни чипове и това я поставя в неизгодна позиция

16:20 | 21.03.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Част от водещите проектирани от Русия чипове се произвеждат от TSMC. Русия обаче може да загуби достъп до част от тези чипове, макар че не е ясно дали те ще бъдат засегнати от санкциите.

Най-новите микропроцесори Baikal, широко използвани в много компютри и сървъри, произведени в Русия, се правят от TSMC, твърди руската компания Baikal Electronics. Някои от най-новите микропроцесори Elbrus, проектирани от Moscow Center of SPARC Technologies, е планирано да бъдат произведени от TSMC, сочат документи на руската компанията.

TSMC отказва да коментира повече отвъд изявлението си за санкциите. Baikal и MCST не са отговорили на запитването за коментар.

Международните технологични санкции влизат в сила незабавно, въпреки че въздействието от тях ще отнеме месеци, евентуално години, преди да се усети в стратегическите индустрии на Русия, твърдят анализатори.

Една такава област е продажбата на оръжие – важен източник на геополитическо влияние и приходи за страната, коментира Самюел Бенет, анализатор в Центъра за военноморски анализи, финансиран от федерален институт за отбрана, базиран във Вирджиния.

Русия е вторият по големина износител на оръжия в света след САЩ. Произведените в Русия оръжия, включително модерни системи за противовъздушна отбрана, радари и ракети, представляват приблизително 20% от световните продажби на оръжие, твърди Изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Полупроводниците, които имат военни приложения, са разработени със специални материали и схеми, които им позволяват да издържат на радиация, като същевременно поддържат производителност, според Министерството на отбраната на Съединените щати. Подобряването на тези характеристики е от решаващо значение за оръжията от следващо поколение.

Освен това изкуственият интелект, високоскоростните 5G интернет услуги и роботиката – технологии, частично движени от модерни чипове – се превърнаха в приоритети за ръководството на Русия през последните години, докато страната се опитва да модернизира и диверсифицира икономиката си. Технологичните амбиции на държавата биха ударили на камък без чиповете от висок клас, твърди Кевин Уълф, бивш служител в Министерството на търговията, който сега съветва компании за контрол на износа в адвокатска кантора Akin Gump Strauss Hauer & Feld.

Технологичните санкции до голяма степен изключват потребителски технологични продукти. Малко вероятно е Русия да изработи чипове от потребителски джаджи като смартфони и да ги използва в оръжия, като се имат предвид разходите и техническите трудности в този процес, посочва Джеймс Люис, старши вицепрезидент на американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Китай е стратегически партньор на Русия и някои китайски производители на чипове биха могли да заменят доставчиците на кондензатори и транзистори, твърди Люис. Китайските производители на чипове обаче не могат да произвеждат масово най-модерните полупроводници в индустрията, защото изостават технологично.

Те може и да не са в състояние да помогнат особено и при по-старите технологии за чипове, за да не рискуват ескалация на напрежението със САЩ, коментира Рафърти от Economist Intelligence Unit.

„Ако компаниите предприемат стъпки, за да избегнат този контрол, те рискуват да им бъде прекъснат достъпът до технологиите на САЩ“, посочва говорител на Министерството на търговията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Возила хай-тек с хладилни камери и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Дааа, Запада е много напред с материала. Още по време на 1-вия блиц-криг на Донбас, в Украйна са знаели следното: черни трансплантолози са чакали да убият някого и да го разпарчотисат на части и на благословения Запад - за органи. Официална "тайна" от 2014-та и 15-та..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Русия имала технологични амбиции??? Те това е нещо ново за мен.Ми то и аз имам амбиции да стана Майкъл Фелпс, ама то само с голи амбиции не става, искат се и други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Не е само до пари. Трябва да си учил, където трябва. Виж турчинът, който е направил Байрактара в кой университет в Москва е учил. Не е случайно, че китайците масово учат на запад и после някои от тях се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
crammer
преди 2 години
За подобно нещо трябват предпоставки които изброените от тебе нации не притежават. Това е същото като да очакваш от една бездарна и невежа нация да изуми света с нещо значимо. Същото е като в училище. Едни могат щото си учат уроците, други носят само двойки и тройки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
ПИЧ
преди 2 години
Трябва да се инвестира и тези държави като Китай и Русия също да добият производство на чипове и на други тех. компоненти. Не трябва само един да ги прави на земното кълбо. Както не бива и само един да доставя газта и нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 2 години
Много ми е интересно дали от Microsoft могат да им спрат Windows-а или да хакнат компютрите в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Много важно, за вата тупая, външните клoзети и бояришника високотехнологични продукти не трябват Не надо! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още