IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдръпването на Мъск от борда на Twitter отваря вратата за враждебно придобиване

Случващото се може да доведе до по-голяма волатилност на акциите

10:25 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Решението на Илон Мъск да се откаже от идеята да стане член на борда на Twitter отваря вратата за враждебно поглъщане на компанията и може да доведе до допълнителна волатилност на акциите, твърдят анализатори, цитирани от CNBC.

Промяната в позицията на Мъск означава, че вече не е ограничен да притежава само 14,9% от компанията. Сега много анализатори предполагат, че главният изпълнителен директор на Tesla може да увеличи дела си и евентуално да се опита да наложи контрол над социалната мрежа.

„Промяната от уикенда спестява на компанията необходимостта да се справя с директор ренегат, който пише в Twitter за неща, обсъждани на ниво борд. Това би било неприемливо“, пише Дон Уилсън от Gordon Haskett Research. „Обратната страна на това е, че Twitter трябва да се справя с инвеститор, който вече притежава 9% от компанията и има ресурсите да придобие останалите 91%. Колкото и нестабилен да е Мъск, скоро можем да станем свидетели на подобен ход. Или да не видим.“.

Уилсън посочва изявлението на главния изпълнителен директор Параг Агравал, в което обявява, че Мъск в крайна сметка няма да се присъедини към борда, в което той предупреждава за „разсейване“ в бъдещ план. Уилсън коментира пред CNBC в понеделник, че съобщенията на компанията са „някак застрашителни“.

В крайна сметка Twitter може да реши да преглътне „отровното хапче“, или план за правата на акционерите, за да се защити от враждебно поглъщане. Но Уилсън пише, че подобна мярка идва с риск – „може да разгневи Мъск и може би за Twitter би било най-добре да задържи тази стрела в колчана си за момента“.

По думите му не се знае какво да се очаква с Мъск и е трудно да се предвиди какво предстои.

Подобна теза застъпи и анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс.

„Това очевидно ще бъде неприятелска ситуация“, коментира Айвс.

„Вместо Мъск, седящ в ъгъла на заседателната зала, който просто казва „не“ или се съгласява с определени кандидати в борда, мисля, че сега наистина се стигна до момент, в който през следващите дни ще видим дали той ще бъде по-враждебен, по-активен – върху това е фокусиран Wall Street”, пишат анализаторите на KeyBanc.

Акциите на Twitter записаха най-добрия си ден от IPO-то си насам, след като Мъск разкри публично, че притежава повече от 9% от компанията. На следващия ден стойността на книжата нарасна с още 2%, след като компанията разкри, че Мъск ще се присъедини към борда. В понеделник акциите обаче имаха колебания, а непредсказуемостта може да продължи.

„Въпреки че остава неясно какви са приоритетите на Мъск, ние очакваме, че туитовете му ще се радват на повече внимание, което може да доведе до волатилност при цената на книжата“, пишат анализаторите от KeyBanc след новините.

Но Джийн Мюнстър от Loup Ventures твърди, че според него „по-голямата част от драмата е приключила“.

Той базира тази прогноза на предположение, че щеше да е по-разумно решение Мъск да направи придобиването веднага, ако е възнамерявал да го стори. Освен това смята, че поемането на контрол на Twitter просто не е това, на което Мъск иска да отдели толкова много от времето си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още