IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ирландия пропусна шанса си да стане "суперрегулатор" на Big Tech?

Съгласно подготвяната регулация в ЕС, Европейската комисия ще е тази, която ще контролира технологичните гиганти

18:08 | 22.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Задаващите се правила на Европейския съюз (ЕС), които ще принудят технологичните гиганти да контролират съдържанието в интернет по-агресивно, ще бъдат налагани директно от Европейската комисия. Според експерти този ход ще намали ролята, която Ирландия играеше досега в надзора на дигиталните гиганти в региона, пише CNBC.

От 2018 г. Комисията за защита на данните (DPC) на Ирландия е основният орган за защита на поверителността, който контролира компании като Meta и Google съгласно Общия регламент за защита на данните, който има за цел да даде на потребителите повече контрол върху техните данни.

Това е така, защото много от големите американски технологични фирми, включително Meta, Google и Microsoft, избраха Дъблин за място, на което да базиран европейските си централи. Последното отчасти се дължи на по-благоприятния данъчен режим, предлаган от Ирландия.

Но ирландската DPC от години е обект на критики, че работи бавно по големи разследвания на поверителността, както и че не успява да наложи никакви съществени глоби.

„Ирландия остава сериозна пречка за прилагането на GDPR“, твърди Пол-Оливие Дехайе, основател на Personal Data, швейцарска неправителствена организация, фокусирана върху поверителността онлайн.

От своя страна, DPC каза, че критиките са извън контекст.

И все пак, предвид наскоро одобрения Закон за цифровите услуги, Ирландия вече няма да бъде център на натиска, който ЕС оказва върху Big Tech. Наред с новата антимонополна рамка, Закона за цифровите пазари, правилата представляват най-значимата реформа в политиката по отношение на интернет в историята на блока.

Законът за цифровите услуги (ЗЦИ), който се очаква да влезе в сила до 2024 г., ще изисква големите онлайн платформи бързо да премахват незаконно съдържание, като реч на омразата и сексуално насилие над деца. В противен случай ще рискуват да получат глоби от няколко милиарда долара.

Как стигнахме дотук?

Първоначалният текст на ЦСИ би предоставил на властите в отделните държави членки възможността да наказват за нарушения най-големите онлайн платформи, които имат седалище във въпросните страни.

Но държавите от блока се противопоставиха на това, загрижени, че то може да доведе до забавяне на решенията. В крайна сметка Европейската комисия (ЕК) получи такова правомощие.

„Преди година предупредихме правителството за това“, коментира Джони Райън, старши сътрудник в Ирландския съвет за граждански свободи (ICCL). „То е ясно посочено от доста време“.

Компаниите, които нарушават новите правила, са изправени пред потенциални санкции до 6% от глобалните си годишни приходи. За компания като Meta това може да означава глоба до 7 млрд. долара. Това всъщност е по-ниско от максималните 10%, които могат да бъдат наложени съгласно GDPR.

Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още