IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Шерил Сандбърг напуска Meta?

Един от най-влиятелните директори в света неочаквано обяви, че се оттегля, а зад това стоят купища проблеми

18:01 | 04.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Книга Книга

Снимка: Peter Foley/Bloomberg

В нея тя пише за това как амбициозните жени на работното място често са погрешно смятани за агресивни. Тя насърчава жените да „седят на масата“, да говорят, да се борят за важни задачи и да не се отказват от определени позиции или проекти от страх, че няма да могат да се справят с работните ангажименти и личния си живот.

Втората ѝ книга „План Б“ описва скръбта и възстановяването след смъртта на съпруга ѝ, който почина през 2015 г., докато двамата бяха на почивка в Мексико.

С нарастването на репутацията ѝ, се увеличиха и слуховете за нейните политически стремежи. През 2016 г. дотолкова се говореше, че тя може да напусне Facebook за позиция в потенциалната администрация на Хилари Клинтън, че самата Сандбърг усети необходимостта да разсее слуховете.

„Наистина оставам във Facebook. Много съм щастлива“, каза Сандбърг през октомври 2016 г. по време на конференция.

Но животът ѝ в компанията започна да се променя след тези избори. Технологичният гигант беше затънал в обвинения, че не е направил достатъчно, за да се справи с руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

През март 2018 г. противоречията около ролята на компанията в изборите нараснаха, когато Guardian и New York Times писаха, че политическата консултантска фирма Cambridge Analytica неправомерно е използвала данните на 50 млн. потребители на Facebook. Информацията след това е ползвана за таргетиране на гласоподаватели във Facebook, така че да подкрепят Доналд Тръмп на изборите през 2016 г. Броят на засегнатите потребители по-късно беше променен на 87 млн.

Провалът с Cambridge Analytica

След казуса с Cambridge Analytica Зукърбърг казва на Сандбърг, че обвинява нея и екипа ѝ за скандала, писа по-рано Wall Street Journal. Сандбърг доверява на приятели, че думите на Зукърбърг са я разтърсили и се е колебае дали не трябва да се притеснява за работата си.

Двата скандала доведоха до привикването на Сандбърг от Вашингтон да свидетелства относно чуждото влияние в американските социални мрежи.

Сандбърг е допълнително затруднена от статия в New York Times от 2018 г., в която се твърди, че тя е наблюдавала агресивна лобистка кампания за борба с критиците на Facebook.

След тези събития Сандбърг стана по-малко видимо присъствие около Вашингтон и отстъпи много политически въпроси на други ръководители, твърдят бивши служители, които са работили с нея.

По това време Сандбърг изразява недоволството си, че е обвинявана за проблеми, които са се появили в части на бизнеса, които тя не контролира, припомнят още източниците.

Цялостното ѝ влияние също отслабва, отчасти защото през последните години Зукърбърг засили контрола си върху всички аспекти на операциите на компанията.

Миналата година, когато WSJ публикува серия от разследващи статии, наречени „The Facebook Files” и базирани на хиляди вътрешни документи, Сандбърг остана почти безмълвна. Тя е активен защитник на жените и притихването ѝ в този момент беше забелязано както вътре, така и извън компанията, отчасти защото едно от разкритията беше, че гигантът многократно е установил, че Instagram е вреден за значителен дял от младите потребителите, най-вече момичетата в тинейджърска възраст.

Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още