IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Шерил Сандбърг напуска Meta?

Един от най-влиятелните директори в света неочаквано обяви, че се оттегля, а зад това стоят купища проблеми

18:01 | 04.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Данни от вътрешните документи показаха още, че делът на служителите на Сандбърг е намалял през последните години. В началото на 2014 г. 43% от работещите във Facebook са се отчитали пред нея, но до 2021 г. делът им се е свил до 31%.

Сандбърг е била притеснена и как новите филмови и телевизионни проети във Facebook ще отразят нейната работа като една от най-добрите жени в технологиите. „Няма сценарий, в който една успешна бизнесдама да не бъде представена като разярена кучка“, казва тя на един съветник.

През последните години упорито се спекулираше за нейното напускане, въпреки че някои казваха, че проблемите на Facebook оставят на Сандбърг все по-малко възможности.

Сандбърг, която получи общо възнаграждение в размер на 35,2 млн. долара през 2021 г., има нетно богатство от 1,6 млрд. долара според Forbes.

Огромните рекламни операции на компанията, на които тя е архитект, също са под все по-голям натиск, отчасти заради промените в политиките на Apple относно събирането и ползването на данни за таргетирана реклама.

През април Meta каза, че растежът на приходите ѝ се е забавил за първи път, откакто компанията стана публична. От 2 февруари насам пазарната капитализация на компанията е спаднала с 341 млрд. долара. От пика ѝ на 7 септември 2021 г., тя се е сринала с близо 540 млрд. долара.

Кристал Патерсън, която е работила във вашингтонския офис на Facebook от юни 2014 г. до септемви 2021 г., твърди, че Сандбърг е била икона за жените в компанията и в технологичния свят.

Патерсън подчертава усилията ѝ за засилване на многообразието на работната сила на компанията и желанието ѝ да помага на малкия бизнес да използва инструментите на Facebook.

„Действията ѝ са смесени, но като цяло това, което оставя като наследство, е положително“, коментира Патерсън.

Деби Фрост, бивш директор по комуникациите на Facebook, която сега работи с фондацията на Сандбърг, твърди, че оттеглянето на оперативния директор ще позволи на Сандбърг да се фокусира върху борбата за равенството и други проблеми на жените по начин, по който не е можела в технологичния гигант.

Въпреки че Сандбърг многократно е повдигала въпроса за проблемите на жените на работа в рамките на кариерата си, това винаги е било нещо странично за нея заради интензитета на работата ѝ, казва Фрост.

Друг съветник твърди, че желанието на Facebook да държи директорите си далеч от горещите проблеми е в конфликт с фокуса на Сандбърг върху правото на аборт, върху което текат ожесточени спорове в САЩ.

В интервю, което даде тази седмица, Сандбърг каза, че няма търпение да прекарва повече време в работа за собствената си фондация и за борба с проблемите на жените, след като напусне. Отвъд това, тя твърди, че не е сигурна как ще излежда животът ѝ след Facebook.

„Това ще бъде шанс да си поема глътка въздух и да го реша“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още