IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Димов: В момента IT кадрите са по-консервативни към смяната на работата

Икономическият стрес е накарал компаниите от индустрията да преосмислят стратегиите си, твърди главният изпълнителен директор на DEV.BG

08:47 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: DEV.BG</em></p>

Снимка: DEV.BG

Кои от тези въпроси ще намерят място на конференцията, която ще се проведе на 28 и 29 август?

- Данъчната и осигурителна политика и ролята на държавата няма да бъде засегната активно. Ако мога да се пошегувам, фокусът на нашите събития не е как да ни помогне някой друг, а как да си помогнем сами. Що се отнася до развитието на кадрите в сектора – това е темата на всичко, което правим в DEV.BG. Организираме 180 събития на година. DEV.BG All In One е черешката на тортата в програмата ни. Въпреки че конференцията не включва технически лекции, темите са подбрани така, че да помогнат на IT професионалистите да израстнат професионално. Ето и част от заглавията:

·       От програмист до CEO: история за ценности, принципи и научени уроци

·       Имам добра заплата. Ами сега? 

·       CØde for Impact 

·       Иновации по време на криза

·       Автентичният лидер и промените

·       Как да се справим с гнилата ябълка в екипа? 

·       Млади, успели и “прегорели”: какво следва? 

·       ИТ Предприемачество + Дзен: ирония или хармония

·       Визия 2030 – ИТ сектора: гръбнакът на българското икономическо процъфтяване


На събитието ще видим добре познати лица от индустрията като Васил Терзиев и Христо Нейчев, но изнендаващо ще ни срещнете и с д-р Александър Симидчиев. Коя се оказа пресечната точка между технологиите и здравната криза?

- Д-р Симидчиев е изключително интересна личност. Не е известен с това в публичното пространство, но той е сред двигателите на дигитализацията на здравето в България. Активен е както в академичните среди, така и като консултант на технологични стартъпи, например Kelvin Health. Всички се вълнуваме какво ни очаква през есента и зимата откъм здравна обстановка, разпространение на информацията и как това може да повлияе на индустрията. И мисля, че няма по-подходящ човек от д-р Симидчиев да говори по темата .

В подкаста „Update” на Bloomberg TV Bulgaria Илия Кръстев, който е председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, заяви, че сегашната ситуация дава възможност за „преформатиране“ на част от икономиката, като се премине от такава с по-малка добавена стойност към икономика с по-голяма добавена стойност. Възможен ли е подобен сценарий според Вас и къде стои технологичната индустрия в целия този процес?

- IT секторът е започнал този процес отдавна. Личното ми мнение е, че развитието му в България е полезно за развитието на обществото ни като цяло. На първо място, това е един от секторите с най-висока добавена стойност, с най-високи заплати, изцяло на светло. Нещо, за което постоянно се говори. Вторият ефект, за който почти не се споменава, е също толкова силен – IT секторът възпитава критичното мислене. Колкото и посредствено да звучи като изказ, не може да си добър програмист и да си прост. А комбинираният ефект е, че умни хора със знания и международна перспектива започват да натрупват капитали и да ги инвестират в дейности, които развиват цялото общество. Основателите на Телерик раздвижват цялата предприемаческа общност. Явор Джонев с Jump Math и Фондация за образователна трансформация променя образованието. Това са само две инициативи, които ще създадат десет пъти повече мислещи хора с хъс, знания и добри доходи. Ето това е истинският смисъл на IT индустрията.

Самите Вие като организация сте изправени пред немалко препятствия в момента, включително се налага да прехвърляте събитията си онлайн. Кое беше новото и предизвикателното за вас в целия този процес?

- Ние следим ситуацията с Covid-19 отблизо (специални благодарности на съдружника ми Ивайло Христов за това) още от месец януари. В средата на февруари изготвихме план за реакция в три степени в зависимост от това колко тежко е засегната страната ни. Започнахме активна работа по плана и когато през март месец забраниха провеждането на офлайн събития, ние бяхме готови и мигрирахме всичко онлайн за 1 ден. 

Естествено, борим много предизвикателства.

Обявихме конференцията DEV.BG All In One 2020 през април. Поради непредвидимостта на ситуацията работихме няколко месеца паралелно по три сценария за провеждане на конференцията – офлайн на закрито, офлайн на открито и онлайн. Това значи три пъти повече ресурси и трудни решения в обстановка на несигурност.

Цялостното потребителско поведение и изживяване на участниците в събитията онлайн са различни и това носи цял комплект предизвикателства, с които се сблъскваме за пръв път.

В момента се наблюдава тенденция за голям ръст на събитията онлайн, тъй като бариерата за влизане в сектора е много ниска. Наблюдавал съм подобен ефект в други области – повечето нови играчи разбират, че „морето не е до колене“, в рамките на три месеца. Но в този период борбата за вниманието на участниците е трудна. Затова съм изключително благодарен на над 2000-те участника, които вече са се регистрирали за DEV.BG All In One 2020.

Смятам, че усилията, които вложихме през годините, за изграждането на стабилни отношения с компаниите от сектора и с IT професионалистите, ни се връщат многократно. И използвам случая да благодаря на организациите, които ни подкрепят, на общността и на силния ни екип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още