IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите проекти по Jessica – паркинги и предприятия в ромските квартали

Плановете са одобрени проекти по финансовия инструмент да има до пролетта или лятото на следващата година

13:07 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първите проекти по Jessica – паркинги и предприятия в ромските квартали

Първите проекти на Столична община, които могат да се осъществят по линия на европейския финансов инструмент Jessica, са в сферата на паркирането на частни терени и за развиване на предприятия в ромските квартали. Това каза пред журналисти главният архитект на София Петър Диков.

По думите му столицата има много производства, които се нуждаят от нискоквалифициран ръчен труд.

Други възможни проекти са за саниране на панелни сгради и реновиране на комплекси в цели квартали, което ще зависи от темповете на създаване на жилищни асоциации. Проектите тепърва започват да се разработват от общината.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, припомни, че по линия на оперативна програма „Регионално развитие“ също могат да се финансират проекти за саниране на сгради, предаде БТА. Очаква се през юни догодина да бъдат публикувани критериите за кандидатстване с проекти по програмата.

Диков обясни, че кредитите от фонда няма да са безлихвени, както по-рано днес пред журналисти допусна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Причината, е че фондът ще има разходи за издръжката си. Въпросът е да не стане така, че като се правят разчети, да се допусне лихвата да е почти равна на тази на търговските банки, каза Диков.

Заместник-министър Лиляна Павлова каза, че идеята е да се предоставят нисколихвени кредити, защото иначе се обезсмисля инструментът. Единственото условие е проектът да предвижда и подобряване на довеждащата инфраструктура, а не само например изграждане на един паркинг, което ще даде възможност кредити да са нисколихвени. На този етап конкретен лихвен процент не са обсъжда.

Павлова каза, че се надява през пролетта - лятото на следващата година да има одобрени проекти по инструмента Jessica и да започне изпълнението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още