IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават 350 млн. евро на фирмите за подобряване на енергийната ефективност

Днес беше подписан Меморандум за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие

11:48 | 02.03.11 г.
<p>Премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков и Даниел Берг - директор на ЕБВР за България, подписаха меморандум за разбирателство. <i>Снимка: БТА</i></p>

Премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков и Даниел Берг - директор на ЕБВР за България, подписаха меморандум за разбирателство. Снимка: БТА

С общо 350 млн. евро ще могат да разполагат предприятията за проекти за подобряване на енергийната ефективност. Това става чрез подписания меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Припомняме, че по силата на този меморандум 200 млн. евро безвъзмездна помощ ще бъдат предоставени на компаниите за проекти за енергийна ефективност в предприятията по ОП "Конкурентоспособност". Към тази сума ЕБВР ще предостави свой ресурс от 50 до 150 млн. евро под формата на кредитни линии за банки, които да осигуряват съфинансирането на проектите за енергийна ефективност.

Така, заедно с одобряването на проектите по ОП "Конкурентоспособност", ще бъде осигурено и необходимото съфинансиране за реализацията им. Така няма да има риск от отпадане на проекти заради невъзможност за съфинансиране, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му това е иновативна схема и за България, и за банката.

Банката предоставя също около 1 млн. евро техническа помощ под формата на ноу-хау, добави Трайков. По думите му за първи път е постигнат грантов компонент между 30 и 50 процента.

Смятаме, че по този начин схемата ще бъде много по-атрактивна за българските предприятия и дава модел, по който може да се прилага и в други програми и страни, отбеляза министърът.

Директорът на ЕБВР за България Даниел Берг отбеляза, че ЕБВР иска да помогне на България да постигне по-устойчива икономика, като използва енергетиката по по-устойчив начин. „Вече има отворени кредитни линии, но подписаният меморандум ще помогне на малките и средни предприятия да се включат в тях“, отбеляза Берг. По думите му този документ ще помогне също за подобряване на достъпа до средствата от ЕС, за използването на експертни знания и умения, за подобряване на енергийната ефективност в България.

Карстен Расмусен, ръководител на отдел "България" към Дирекция "Регионална политика" на ЕК, цитира данни от статистиката, според които консумацията на енергия в България на глава от населението е 7 пъти по-голяма от средната за ЕС. „Този меморандум ни дава възможност да помогнем предприятията да започнат действия за намаляване на консумацията на енергия, а това от своя страна ще доведе до намаляване и на разходите за това“, заяви Расмусен.

По думите му започват координирани действия за отпускане едновременно на безвъзмездна финансова помощ и на кредити при едни и същи правила, което означава, че процесът на кандидатстване на предприятията ще бъде оптимизиран и ще изисква по-малко време и разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още