IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелено лоби настоява европроектите да отчитат въглеродния отпечатък

Европейски екологични организации искат три основни екопринципа да са в основата на усвояването на евросредствата през следващия програмен период

13:40 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зелено лоби настоява европроектите да отчитат въглеродния отпечатък

Няколко европейски екоорганизации, обединени в групата Green 10, ще настояват три основни екопринципа да са в основата на усвояването на еврофондовете през следващия програмен период (2014 – 2020 г.).

Винаги да се отчита въглеродният отпечатък – това е основният принцип, за който ще лобират зелените, сред които WWF, BirdLife International, CEE Bankwatch Network и др., каза пред Investor.bg Генади Кондарев от Bankwatch. Другите два принципа, за които ще се води кампания, са запазване на биоразнообразието при изразходването на евросредствата и ефективност на ресурсите (с максимално малко ресурси да произвеждаме възможно най-много).

Според Кондарев Европа си е поставила целите, известни като, 20/20/20 (за намаляване на въглеродните емисии с 20%, за ръст на енергията от възобновяеми източници с 20% и за 20 на сто по-ниска консумация на енергия), а в същото време се финансират проекти, които увеличават въглеродния отпечатък.

„Такива проекти са автомагистралите. Не казваме, че не трябва да се строят, но трябва да се търсят алтернативи, например железопътният транспорт“, твърди експертът. Така екоорганизациите настояват целите 20/20/20 да се постигат именно с публичните европейски средства. Парите според тях трябва да се дават основно за обществени услуги и екосистемни плащания.

„Искаме и повече достъпност до еврофондовете – в Източна Европа основно големи фирми имат достъп до европейските пари, защото могат да си позволят консултантски услуги. Настояваме също да се ограничат приоритетите, които ще се финансират, а не както сега в България – всичко да е приоритет“, коментира Кондарев.

Проблемът с многото приоритети, според него е, че в комбинация с конкурентното начало при общинските проекти, се получава изкривяване – най-слабите общини не получават средства, тъй като нямат капацитет да си подготвят проектите.

Зеленото лоби предлага още през следващия бюджетен период да се елиминират противоречията при европейските политики и инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още